Genootschap Onze Taal Webversie  |  Afmelden
11 september 2017
 
bohemien (de)
betekenis
iemand die een onconventioneel, artistiek leven leidt
 
uitspraak
[bo-hee-mjè(n)] (met een nasale è-klank)]

citaat
“Mensen leven in hun telefoontje, iedereen loopt almaar te communiceren, en als men uitgaat, dan is het met z’n duizenden naar een festival om daar samen te hossen. In zo’n wereld past de bohemien niet. Zelfs niet in de schaakwereld, want schakers zijn tegenwoordig ook alleen maar bezig met computers en met trainen in de sportschool.”
Bron: Max Pam (70) schreef eindelijk zijn Grote Roman - ‘wars van literatureluur’ (Sara Berkeljon, de Volkskrant, 9 september 2017)

woordfeit
Het Franse woord bohémien betekent eigenlijk ‘inwoner van Bohemen’. Bohemen is nu een regio in Tsjechië, maar was in het verleden een zelfstandig hertogdom. Doordat in West-Europa vaak gedacht werd dat rondtrekkende volken, zoals de Roma en Sinti, uit Bohemen kwamen, kreeg bohémien de bijbetekenis ‘iemand die een zwervend bestaan leidt’. In de negentiende eeuw werd het ook een aanduiding voor vrijgevochten personen met een ongebonden, onconventionele (en vaak zedeloze) levensstijl – meestal kunstenaars, schrijvers en dergelijke.
Sinds 2005 wordt bohemien in het Nederlands officieel zonder accent gespeld.
 
 

Aanbod van Onze Taal
Studenten krijgen 50% korting

Studeer je een vak waar taal of communicatie een grote rol bij speelt, en ben je nog geen lid van Onze Taal? Als student krijg je 50% korting op een lidmaatschap!

Voor € 25,- ontvang je veertien nummers van Onze Taal (op papier en digitaal). Je kunt bovendien gratis antwoord op je taalvragen krijgen van de ervaren taaladviseurs van Onze Taal. Als lid krijg je ook korting op onze taaltrainingen en op ons congres van 7 oktober a.s.

Word vandaag nog lid! Geen student meer? Bekijk de andere mogelijkheden om lid te worden van Onze Taal.
Lid worden
 
Facebook
Twitter
LinkedIn
Google+
Doorsturen
Diensten Onze Taal
Nieuwsbrief