header
 
   
  NUMMER 19 - MAART 2013  
   
 

Hoeveel woorden ken jij?

Wil jij weten hoeveel woorden je kent? Doe dan mee aan de woordenschattest van de Universiteit Gent. In een proef van ongeveer vijf minuten moet je nepwoorden van echte woorden onderscheiden. Aan het einde van de proef krijg je meteen te zien welke score je gehaald hebt. In de lijst staan 50.000 echte Nederlandse woorden en ruim 20.000 nepwoorden.

  Skape    
  streep

       
 

Goed nieuws: leerlingen schrijven niet slordiger

Vroeger was alles beter, zegt iedereen. Toen konden jongeren nog netjes schrijven, nu tokkelen ze alleen nog op de computer. Maar dat beeld klopt niet, blijkt uit een nieuw onderzoek. Leerlingen op de basisschool schrijven niet slordiger dan vroeger. Toch is er één verschilletje vastgesteld: meisjes schrijven veel netter dan jongens.

  -    
  streep

       
 

Onze Taal-app

Moet je zeggen 'hij word' of 'hij wordt'? Waar komt de uitdrukking 'balen als een stekker' vandaan? Het zijn maar twee van de honderden vragen die de mensen van de Taaladviesdienst van Onze Taal (de uitgever van onder andere TLPST) hebben beantwoord. Je kunt de antwoorden op die vragen al sinds jaar en dag opzoeken op de website van Onze Taal; sinds deze week kan het ook via een app die draait op de meeste mobiele telefoons.

  kikker    
  streep

       
 

Siwi-tv

Het programma Siwi-tv wordt gemaakt door leerlingen van een Rotterdamse basisschool. Deze maand hebben ze een 'special' over taal gemaakt. Daarin gaat het over leesproblemen (dyslexie), journalistiek en andere onderwerpen.


  Vaj√®n    
  streep

       
   
      logo  
  TLPST.NL        
  Aan- en afmelden