header
 
   
  NUMMER 18 - FEBRUARI 2013  
   
 

Nooit meer fouten schrijven

Iedereen maakt weleens een schrijffoutje. Maar meestal merken we het te laat. Daar komt nu verandering in dankzij de Lernstift, een product van een Duits bedrijf. Het is een pen die trilt als je er een schrijffout mee maakt. Helaas is de pen nog niet op de markt. Zou handig zijn bij dictees … trrr!

  Skape    
  streep

       
 

Welk spel spelen mijn vrienden het liefst?

De opvolger van de Xbox 360, de spelconsole van technologiebedrijf Microsoft, zal je stem kunnen herkennen. Zo kun je hem met je stem opdracht geven om op te starten, bijvoorbeeld, maar hij begrijpt ook moeilijkere vragen, zoals 'Welk spel spelen mijn vrienden het liefst?' Benieuwd naar het antwoord? Nog even wachten tot 2014.

  -    
  streep

       
 

Tring tring!

Woorden als tring, kukeleku en mummelen zijn bijzonder: het zijn klanknabootsende woorden, met een moeilijk woord ook wel 'onomatopeeën' genoemd. De meeste woorden zijn niet klanknabootsend: tafel klinkt niet als een tafel, en zelfs roepen klinkt niet speciaal als roepen. Toch hebben talen altijd onomatopeeën gehad, zo legt de veertienjarige scholier Felix Kumps uit op het weblog DWVDNT.

  kikker    
  streep

       
 

Van 'nieuwsgierig aagje' tot 'op zwart zaad'

Waarom zeg je eigenlijk van iemand die vermoord is dat hij 'om zeep' is gebracht? Of van iemand die geïrriteerd reageert dat hij 'in zijn wiek geschoten' is? De Taaladviesdienst van het Genootschap Onze Taal heeft de oorspronkelijke betekenis van honderden spreekwoorden en gezegden uitgezocht en bespreekt deze op zijn website. .


  Vajèn    
  streep

       
   
      logo  
  TLPST.NL        
  Aan- en afmelden