header
 
   
  NUMMER 17 - JANUARI 2013  
   
 

Waarom spreken ze in Zuid-Afrika een soort Nederlands?

Vreemd toch: als mensen uit Zuid-Afrika iets in het Afrikaans zeggen, dan kun je hen vrij goed verstaan. Is het Afrikaans dan een soort Nederlands? Hoe komt het dat 10.000 kilometer van hier woorden als kniediepvoordag en deurmekaarspul gebruikt worden? Je ontdekt het antwoord in een filmpje van anderhalve minuut.

  Skape    
  streep

       
 

Gezocht: andere naam voor het Nederlands

Bij 'het Nederlands' denken veel mensen toch vooral aan Nederland en niet aan Vlaanderen. Dus als we in Vlaanderen nu eens een andere naam bedachten voor het Nederlands ... Dat is een idee van de Vlaamse schrijfster Anne Provoost. Ze dacht zelf aan Vlabels, Moedermonds, Zachterlands of Laaglands. Toen ze er op haar Facebook-pagina een bericht over schreef, kreeg ze een hele serie voorstellen voor nieuwe namen. Weet jij er ook een?

  Anne Provoost    
  streep

       
 

De Het-app

Is het nu 'de golf' of 'het golf'? Voor mensen die met dat probleem worstelen, is er nu een app voor de iPhone en de iPad. Deze heet heel toepasselijk 'De Het'. Hij is vooral handig voor mensen die het Nederlands niet als moedertaal hebben, maar misschien heb jij er toch ook nog wel wat aan? Er zijn trouwens soortgelijke apps voor het Duits (Der Die Das) en het Frans (Le La).

  De Het-app    
  streep

       
 

Hoe vind je het om Vajèn te heten?

Vorig jaar kregen maar liefst 400 pasgeboren meisjes de voornaam Vajèn - of iets wat daarop lijkt. Dat komt door Vajèn van den Bosch, de veertienjarige Nederlandse musicalster die bekend werd door haar deelname aan The Voice Kids. Waar komt haar naam vandaan? En is ze blij met al die nieuwe naamgenoten? Vajèn antwoordt.


  Vajèn    
  streep

       
   
      logo  
  TLPST.NL        
  Aan- en afmelden