header
 
   
  NUMMER 16 - DECEMBER 2012  
   
 

Taal, wat heb je eraan?

Tja, wat heb je aan taal? Helemaal niets? Toch kan het handig zijn om in bepaalde situaties duidelijk te zeggen wat je wilt. Bij het Albeda College uit Rotterdam maakten ze er een project van ... en een filmpje.

  filmpje    
  streep

       
 

20 jaar sms-taal

In december 1992 werd het eerste sms-bericht verstuurd, met de tekst “Merry Christmas”. Sindsdien is er zelfs een speciale sms-taal ontstaan, maar de populariteit van het sms’en bij jongeren zou de laatste jaren over zijn hoogtepunt heen zijn. Blijft sms-taal bestaan? Duimen maar.

  sms    
  streep

       
 

Woord van het jaar

Allerlei organisaties kiezen rond deze tijd hun woord van het jaar. Woordenboekmaker Van Dale organiseert zelfs twee woord-van-het-jaar-verkiezingen: een voor Nederlanders en een voor Vlamingen. Bovendien kun je ook nog stemmen op speciale soorten woorden, zoals woorden voor jongeren. Welk nieuw woord vond jij dit jaar het opvallendst?

  Woord van het jaar    
  streep

       
 

Het Groot Dictee

De echte spellingfanaten kijken er al weken naar uit: het Groot Dictee, dat morgen wordt uitgezonden. Op www.grootdictee.nl vind je oefendictees van de afgelopen jaren, de spelregels, links naar andere taalsites en nog veel meer. Er is trouwens ook een Groot Kinderdictee. Dat is afgelopen zaterdag uitgezonden, en had dit jaar twee winnaars.


  Woordspot    
  streep

       
   
      logo  
  TLPST.NL        
  Aan- en afmelden