header
 
   
  NUMMER 15 - NOVEMBER 2012  
   
 

De taal van de nederhop

Taalkundigen zijn geleerden die taal bestuderen. Dat het daarbij heus niet alleen maar om officiële taal gaat, liet de taalkundige Vivien Waszink vorige maand zien in het tijdschrift Onze Taal. Zij besprak daarin namelijk de taal van de nederhop. Volgens haar is die taal een heel mooi soort Nederlands. Op deze pagina kun je het artikel lezen, en luisteren naar een interview dat Waszink gaf op de radio.

  Woef of gaf-gaf    
  streep

       
 

Vertaalwedstrijd voor scholieren

Over nederhop gesproken: wie meedoet aan de vertaalwedstrijd 'Nederland vertaalt' kan het nummer 'Sterrenstof' van De Jeugd van Tegenwoordig in het Engels vertalen. Een andere mogelijkheid is dat je 'Somebody that I used to know' van de Vlaams-Australische artiest Gotye in het Nederlands vertaalt. Deelname is individueel, maar je kunt natuurlijk ook in klasverband aan de opgaven werken. De inzendtermijn sluit op vrijdag 4 januari 2013. Meer informatie vind je op deze webpagina.

  P-man    
  streep

       
 

Koop een Zuid-Afrikaans woord

De makers van het Woordeboek van die Afrikaanse taal hebben een probleempje. Ze zijn in 1936 aan het woordenboek begonnen en zijn nu bij de letter r. In 2036 willen ze het woordenboek klaar hebben, maar het geld is op. Daar hebben ze nu iets op gevonden: voor 10 euro word je (samen met anderen) eigenaar van een Afrikaans woord en voor 500 euro ben jij alléén de eigenaar van zo'n woord. Interesse? Haal je spaarvarken leeg en 'Borg 'n woord'.

  Jouw taal mijn taal    
  streep

       
 

Olifant spreekt Koreaans

De Zuid-Koreaanse olifant Koshik heeft een bijzonder talent. Hij kan woorden zeggen door zijn slurf op een bepaalde manier in zijn bek te stoppen. Zo slaagt hij erin de woorden annyeong ('hallo'), anja ('zit'), aniya ('nee'), nuwo ('lig') en joa ('goed') uit te brengen. Koshik is vooral goed in het produceren van klinkers, die hij in 67 procent van de gevallen juist uitspreekt. Bij de medeklinkers scoort hij slechts 21 procent. Onderzoekers denken dat Koshik de menselijke taal is gaan imiteren omdat hij zich eenzaam voelde.


  Woordspot    
  streep

       
   
      logo  
  TLPST.NL        
  Aan- en afmelden