Het is niet gemakkelijk een hond te begrijpen. In China blaft hij 'wang wang'. Bij Engelstaligen doet hij 'woef'. Een Franse hond zegt 'wau'. In de Oekraïne klinkt het 'gaf gaf'. En omgekeerd: hoe geef je een hond in verschillende talen een duidelijke opdracht? Meer over hondentaal lees je bij Kluifje.
Weerman spreekt P-taal
Ken je de Vlaamse weerman Frank Deboosere? Hij is een kei in de P-taal, een taal waarin elke lettergreep een extra p krijgt. Hoe je dat taaltje spreekt, legt hij uit in een filmpje op Ketnet. Wil je de P-taal ook onder de knie krijgen? Oefenen maar dan. Het is veel leuker dan Nepedeperlapands.
Hoe goed is jouw Nederlands?
Sommige volwassenen maken zich er zorgen over dat jongeren straattaal gebruiken. Straattaal is een steeds veranderende mix van Nederlands, Turks, Berbers en andere talen. De gemeente Rotterdam wil met een speciale website (Jouw taal zijn taal) jongeren ervan overtuigen dat ze óók 'goed' Nederlands moeten leren. De website begint met tien taaltoetsen: hoe goed is jouw Nederlands?
Niet iedereen is het trouwens eens met de actie van de gemeente. Politici van de partij GroenLinks hebben al gezegd dat straattaal gebruiken niet betekent dat je geen goed Nederlands kent. Wat vind jij?
Woordspot
Als je TLPST leuk vindt, moet je ook Woordspot eens proberen. Iedere week legt Onze Taal een moeilijk woord uit, speciaal voor jongeren. Wanneer ben je decadent? Wat doet een uitbater? Wanneer heb je een visum nodig? En net zoals er voor TLPST een volwassen versie is (Taalpost), is dat ook het geval met Woordspot: die heet Woordpost.