header
 
   
  NUMMER 13 - SEPTEMBER 2012  
   
 

Rijksmuseum of Rijks Museum?

Misschien heb je het ooit al bezocht: het Rijksmuseum in Amsterdam. Het museum was lange tijd gesloten, want het werd verbouwd. En nu hangt er boven de ingang een groot doek met de woorden 'RIJKS MUSEUM'. Opvallend, want normaal schrijf je alles aan elkaar. De grafisch ontwerper zegt dat het voor haar gevoel twee woorden moeten zijn, omdat veel mensen het museum 'het Rijks' noemen. Maar die uitleg valt niet in goede aarde bij mensen die niet van (te veel) spaties houden.

  RIJKS MUSEUM    
  streep

       
 

Vlinderalfabet

Ken je het vlinderalfabet? Het bestaat uit letters die voorkomen in de patronen op vleugels van vlinders. Een fotograaf ontdekte die lettervormen en maakte er gedetailleerde foto's van. De kleuren zijn prachtig! Bekijk het vlinderalfabet op de website Letterkundig, waar je nog veel meer opmerkelijke informatie over letters vindt.

  vlindervleugels    
  streep

       
 

Hoe telt een Chinees?

Tot tien leren tellen is in elke taal even moeilijk. Maar Chinese kinderen kunnen daarna wel veel sneller tot honderd leren tellen dan westerse kinderen. Dat komt doordat hun telwoorden veel logischer in elkaar zitten dan de onze: in plaats van zevenendertig zeggen ze bijvoorbeeld drie-tien-zeven. Journaliste Ionica Smeets legt het samen met haar cameraman uit in een leuk filmpje.

  Chinese getallen    
  streep

       
 

Week van de alfabetisering

Op zaterdag 8 september is het Wereldalfabetiseringsdag. Over de hele wereld zijn er honderden miljoenen mensen die niet of nauwelijks kunnen lezen. Maar ook in Nederland en Vlaanderen zijn er nog steeds mensen die moeite hebben om vlot te kunnen schrijven of te kunnen lezen. Wat kunnen we doen om die mensen te helpen? In Duinrell (bij Den Haag, in Nederland) komen kinderboekenschrijvers zoals Jet Boeke en Paul van Loon en andere beroemdheden bij elkaar om daar aandacht voor te vragen.


  Paul van Loon    
  streep

       
   
      logo  
  TLPST.NL        
  Aan- en afmelden