header
 
   
  NUMMER 11 - APRIL 2012  
   
 

Wat is een balba?

DWVDNT (De wereld van de Nederlandse taal) is een website over taal speciaal voor jongeren. Sinds kort is daar ook een weblog te vinden, dat door jongeren wordt volgeschreven. Zo staat er een leuk stukje op over 'dingen waarvan je niet wist dat ze een naam hadden', zoals de 'balba' ('het witte randje van je nagel') en het 'olifantenpaadje' ('paadje dat ontstaat wanneer voetgangers of fietsers veelvuldig een stukje afsnijden'). Een ander stukje gaat over de 'spatiebalkblues', die je krijgt als je teveel spaties gebruikt. Wat is er mis met (of raar aan) 'naakt model tekenen'?

  afbeelding01    
  streep

       
 

Eenvoudig schrijven is moeilijk

Nog altijd zijn er overal ter wereld veel volwassenen die niet goed kunnen lezen. Ook in het Nederlandse taalgebied is dat zo: een op de zeven Vlamingen heeft moeite om teksten te lezen. Speciaal voor die doelgroep geeft Wablieft, het centrum voor duidelijke taal, eenvoudig geschreven boeken uit. Auteur Diane Dekeyzer vond het geen gemakkelijke opdracht: "Een simpel boek voor volwassenen schrijven is erg moeilijk, je bent snel geneigd om grote woorden te gebruiken."

  afbeelding02    
  streep

       
 

Fleurich Frysk

Donald Duck is al sinds 1952 een van de meestgelezen bladen van Nederland en Vlaanderen. Om de zestigste verjaardag van het tijdschrift te vieren, verscheen er deze maand een bijzondere aflevering, die helemaal in het Fries geschreven is. De Volkskrant maakte er een fotoreportage over. De Friese uitgave noemt zich "In fleurich Frysk blêd". Dat is een vertaling van wat er altijd op de Nederlandse uitgave staat: "Een vrolijk weekblad". De Nederlandse radio-dj's Coen en Sander spraken in hun programma met de hoofdredacteur van de Donald Duck over deze Friese uitgave.

  afbeelding03    
  streep

       
 

Hollandse stroop is populairder dan Hongaarse stroop

Afgelopen zondag vond in Frankrijk de eerste ronde van de presidentsverkiezingen plaats. Het is in Frankrijk verboden om uitslagen bekend te maken voordat de laatste stembureaus gesloten zijn. Slimme twitteraars omzeilden die regel door codetaal te gebruiken. Bijvoorbeeld: "Hollandse stroop is populairder dan Hongaarse stroop".


  afbeelding04    
  streep

       
   
      logo  
  TLPST.NL        
  Aan- en afmelden