header
 
   
  NUMMER 10 - APRIL 2011  
   
 

Lekkel lekkel
"Eet smakelbaar", "Laat het niet koud worden" of "Vreet ze": hoe wens je elkaar smakelijk eten? Een hongerige onderzoeker heeft daarvoor uren aan tafel doorgebracht. Resultaat? Een rijke verzameling oude en nieuwe eetspreuken. Lekkel lekkel.

  afbeelding01    
  streep

       
 

Barack Obama valt in herhaling
Woorden of beeldspraak herhalen is een middel om mensen te overtuigen. Maar altijd hetzelfde zeggen, dat werkt tegen je. Zo zagen ze bij de Deense televisie dat de Amerikaanse president Barack Obama zichzelf keer op keer herhaalt bij ontmoetingen met buitenlandse staatshoofden en politici. En dan klinken zijn complimenten opeens niet zo geloofwaardig meer. Het bewijs in beeld.

  afbeelding02    
  streep

       
 

Koninklijk Duits
Op 19 april wordt er in Nederland een 'Dag van de Duitse taal' gehouden. Op die dag wordt de Duitse taal in het zonnetje gezet. Dat is nodig omdat steeds minder Nederlanders (en Vlamingen) Duits leren.
Veel mensen maken zich er zorgen over dat ons Duits achteruit gaat. Duitsland is een groot en belangrijk buurland, en hoewel veel Duitsers ook wel Engels spreken, geldt dit niet voor iedereen. Bovendien vinden bazen van Duitse bedrijven het vaak prettig om hun eigen taal te kunnen spreken, en daarom is het handig om Duits te kunnen als je zaken met ze wilt doen. Ook kroonprins Willem-Alexander vindt dat belangrijk: hij is beschermheer van de dag. Overigens was zijn vader, prins Claus, Duits.

  afbeelding03    
  streep

       
 

Taalkwartet
Soms lijken woorden hetzelfde maar betekenen ze toch iets anders. Ze worden net iets anders geschreven en/of anders uitgesproken. Annebeth Pilat verzamelde een heleboel van dit soort woorden: buik en boek, zegen en zeggen, dringen en drinken. Ze maakte er een kwartet van dat ze aanbiedt op haar weblog.

  afbeelding04    
  streep

       
 

Een woordje uitleg
Woorden, woorden, woorden ... wat moet je ermee? Neem nu hypotheekrenteaftrek. Of verschansen. En pleidooi. Je hoort ze weleens op radio en televisie. Maar wat betekenen ze? Elke week verklaart Woordspot, het zusje van TLPST, een lastig maar nuttig woord. Neem een kijkje op Woordspot.

  afbeelding05    
  streep

       
   
      logo  
  TLPST.NL        
  Aan- en afmelden