header
 
   
  NUMMER 9 - FEBRUARI 2012  
   
 

Heeft deze leraar toekomst als rapper?

De Britse leraar Mark Grist gebruikte bij zijn lessen over taal en poëzie vaak rapmuziek om zijn leerlingen te boeien. Nu wil hij stoppen met lesgeven en voltijds gaan rappen. Oordeel zelf of hij toekomst heeft als rapper: Mark is de man in pak die het in een battle opneemt tegen MC Blizzard. Wist je trouwens dat er in Amerika een jeugdrechter is die veroordeelde jongeren laat rappen en hiphoppen?

  afbeelding01    
  streep

       
 

Ben jij al ont-sms't?

Jongeren gebruiken te veel sms-taal. Dat beweert de baas van de Britse tak van het uitzendbedrijf Adecco. Als ze van school komen en een baan zoeken, zijn jongeren niet in staat zich begrijpelijk uit te drukken. Het zou zelfs zo erg zijn dat bedrijven in Groot-Brittannië jonge werknemers meteen naar cursussen sturen waar ze ont-sms't worden. Maar maak je geen zorgen. Volgens een Nederlandse hoogleraar is sms'en juist goed voor de taal van de jeugd.

  afbeelding02    
  streep

       
 

Blaten in het dialect

Geiten blaten op de ene boerderij net een beetje anders dan op de andere. Al heel jong leren geitjes het 'dialect' van hun eigen groep. Wetenschappers denken dat geiten op die manier kunnen horen wie bij hun eigen groep hoort en wie niet. Het verschil tussen de dialecten is voor mensen trouwens niet te horen. Er moest een computer aan te pas komen.

  afbeelding03    
  streep

       
 

Nederlandse namen in het buitenland

Als iemand 'Jansen' heet, of 'Bot', valt het nog wel mee. Maar veel Nederlandse en Vlaamse namen zijn moeilijk uit te spreken voor buitenlanders. Dat begint al bij een voor ons heel eenvoudige naam als 'De Vries'. Want een buitenlander weet niet hoe je die ie precies uitspreekt (De Vri-es?) En hoort die naam alfabetisch onder de D of onder de V? De Wereldomroep, die radioprogramma's maakt voor Nederlanders in het buitenland, zet de problemen op een rijtje. Hoe moeilijk is jouw naam?


  afbeelding04    
  streep

       
   
      logo  
  TLPST.NL        
  Aan- en afmelden