header
 
   
  NUMMER 7 - DECEMBER 2011  
   
 

Woord van het jaar
Ieder jaar in december worden er her en der 'woorden van het jaar' aangewezen: woorden die dat jaar voor het eerst gebruikt zijn en die om de een of andere reden zijn opgevallen. Leden van het Genootschap Onze Taal kozen bijvoorbeeld het woord weigerambtenaar. En de lezers van het jeugdblad Kidsweek kozen komkommerpaniek. De redactie van het Van Dale-woordenboek kwam na een verkiezing met een hele rits woorden. De belangrijkste waren tuigdorp als hét woord voor Nederland en stoeproken voor Vlaanderen. Maar misschien heb jij wel een heel ander woord van het jaar ...

  afbeelding01    
  streep

       
 

Rihanna kwaad over woord
Woorden zijn soms gevaarlijk. Het blad Jackie noemde zangeres Rihanna een 'niggabitch'. Dat viel niet in goede aarde bij Rihanna. Gevolg: de hoofdredacteur van Jackie moest opstappen.

  afbeelding02    
  streep

       
 

De torrie van Mattie
Straattaal is een taal voor jongeren onder elkaar. Een dominee in Rotterdam heeft nu een bijzonder plan: hij wil de Bijbel vertalen in die straattaal. Voorlopig blijft het nog bij één bijbelboek, het Evangelie van Matteüs – of in straattaal: De torrie van Mattie. Op een speciale website kun je ook beluisteren hoe jongeren de Bijbel in straattaal voorlezen. Maar is dat niet vreemd, zo'n oud verhaal in straattaal? Wat vind jij?

  afbeelding03    
  streep

       
 

Klinkers leren met Selah Sue
De Belgische zangeres Selah Sue is razend populair, onder meer door de creatieve manier waarop ze haar stem gebruikt. In het televisieprogramma 'Tegen de sterren op' van de Vlaamse zender VTM wordt de zangeres grappig geïmiteerd door actrice Clara Cleymans: "Klinkers klinken vet!"

  afbeelding04    
  streep

       
 

Gelukkig Kerstfeest in 30 talen
Hoe zeg je 'Gelukkig Kerstfeest' in het Afrikaans, het Fins of het Italiaans? Je kunt het leren met dit fimpje. De kerstboodschap wordt in het filmpje in wel 30 talen geschreven. Dat zijn er nog lang niet zo veel als de paus ieder jaar gebruikt in zijn kerstboodschap. Dat zijn er namelijk 64 (zie hier bijvoorbeeld een filmpje van vorig jaar).
Er zijn op de wereld zo'n 6000 talen, maar de meeste daarvan worden maar door weinig mensen gesproken. Waarschijnlijk kan zo'n 80% van de wereldbevolking minstens één van de kerstwensen van de paus begrijpen.

  afbeelding05    
  streep

       
   
      logo  
  TLPST.NL        
  Aan- en afmelden