header
 
   
  NUMMER 6 - NOVEMBER 2011  
   
 

Vertaal en win 150 euro
Is vertalen je ding? Doe dan mee aan de scholierenprijsvraag van Nederland Vertaalt. Je kunt kiezen of je een Engelse songtekst in het Nederlands vertaalt, of dat je een klassiek Nederlands gedicht vertaalt in straattaal (allebei mag ook). Als je wint, krijg je boeken- of cd-bonnen ter waarde van 150 euro en een 'cultuurverrassingspakket'. Alle winnaars worden uitgenodigd voor de vertaalmiddag 'Nederland Vertaalt' op 25 februari 2012. Meedoen kan tot 31 december 2011.

  afbeelding02    
  streep

       
 

Franstalige doet mee aan Groot Dictee
December is dicteetijd op televisie. Op zaterdag 10 december wordt het Kinderdictee der Nederlandse Taal uitgezonden om 17.55 uur op Nederland 3. Het Groot Dictee kun je volgen op woensdag 14 december om 20.30 uur op Nederland 1 en Canvas. Opvallend dit jaar is dat bij de Belgen een Franstalige journalist uit Wallonië meedoet.
Wil je alvast oefenen? Doe dan mee aan het Klein Dictee van de Taaltelefoon.

  afbeelding02    
  streep

       
 

Twittertaal
De talen die op Twitter gebruikt worden, waren deze maand twee keer in het nieuws. Een onderzoeksbureau uit Parijs maakte vorige week bekend dat het Nederlands de zesde taal op Twitter is. De eerste taal is natuurlijk het Engels. Het Chinees, de meestgesproken taal ter wereld, komt niet op de lijst voor. Twitter is verboden in China.
Eerder deze maand kwam er al een kaart naar buiten waarop je kunt zien wie in welke taal twittert. Nederland en Vlaanderen vormen op die kaart duidelijk één gebied.

  afbeelding03    
  streep

       
 

Als achter vliegen vliegen vliegen
'Als achter vliegen vliegen vliegen, vliegen vliegen vliegen achterna.' Begrijp je die zin? Hij wordt duidelijker (maar minder leuk) als we ervan maken: 'Als achter bromvliegen steekvliegen vliegen, vliegen steekvliegen bromvliegen achterna'. Dat kan ik beter, dacht de cabaretier Kees Torn. In dit filmpje laat hij dat zien: 'Als zelf niet door te zagen zagen zagen zagen zagen, zagen zagen zagen zagen.' En meer, voor wie het nog volgen kan!

  afbeelding04    
  streep

       
   
      logo  
  TLPST.NL        
  Aan- en afmelden