header
 
   
  NUMMER 5 - OKTOBER 2011  
   
 

Hoe spijbel je in het Antwerps?
Het Antwerps is een van de bekendste en meest geïmiteerde dialecten van Vlaanderen. Maar wat zijn nu typisch Antwerpse woorden en uitdrukkingen? De schrijver Freddy Michiels verzamelde ze in het Antwerps zakwoordenboek. Dat kon de Gazet van Antwerpen niet aan zich voorbij laten gaan. De krant heeft een lijst met Antwerpse uitdrukkingen gemaakt. En ja hoor, ook het Antwerpse woord voor spijbelen staat erin.

  afbeelding01    
 

streep

   
  Almaar nieuwe woorden
Nlterm is een vereniging van mensen die het belangrijk vinden om de betekenis van nieuwe Nederlandse woorden duidelijk te beschrijven. Ze hebben ook een website. Die ziet er een beetje saai uit, maar bevat wel een lijst met alle nieuwe woorden die bezoekers van de website de afgelopen jaren zijn opgevallen. Ken jij het woord vlauto al? En bedrijfsverloofde? Of plasticsoep? Je kunt ook zelf nieuwe woorden inzenden.
  afbeelding02    
  streep

       
  Er klopt niks van tijgerbrood
Leerlingen van het Sint-Jozefsinstituut in de Vlaamse gemeente Kontich vinden dat bakkers de naam tijgerbrood moeten vervangen door luipaardbrood. De korst van een tijgerbrood lijkt namelijk helemaal niet op de vacht van een tijger, maar wel op die van een luipaard. Bekijk het interview met leraar Marc Bellinkx en leerlingen Britt en Julie. Ze willen het woord tijgerbrood uit het woordenboek van Van Dale hebben, en luipaardbrood erin.
  afbeelding03    
  streep

       
  Welke taal is het snelst?
Als je in het buitenland komt, hoor je dat mensen in andere talen sneller of juist langzamer praten. Italianen ratelen bijvoorbeeld sneller dan wij. Is hun taal daarmee ook efficiënter? Franse wetenschappers ontdekten dat het niet veel uitmaakt hoe snel een taal gesproken wordt. In snelle talen spreken mensen veel lettergrepen per minuut, maar die lettergrepen bevatten minder informatie dan de lettergrepen van een langzame taal. Volgens het onderzoek is het Engels het efficiëntst: daarin geven mensen de meeste informatie per minuut.
  afbeelding04    
  streep

       
   
      logo  
  TLPST.NL        
  Aan- en afmelden