header
 
   
  NUMMER 4 - SEPTEMBER 2011  
   
 

Chinees ook bij jou op school?
Wist je dat je op tien middelbare scholen in Nederland Chinese les kunt volgen? Chinees wordt in de toekomst net zo'n gewoon vak als Engels en Frans. Want steeds meer Europeanen zullen bij Chinese bedrijven gaan werken. Jij ook?

  afbeelding01    
 

streep

   
  Leren van Lingo
De Nederlandse prinses Máxima komt uit Argentinië. Volgens haar kun je goed Nederlands leren door naar de tv te kijken. Programma's als Lingo, Klokhuis en het Jeugdjournaal zijn daar heel geschikt voor. De prinses sprak hier vorige maand over met een groep buitenlandse vrouwen in Utrecht. Máxima kijkt met haar kinderen vaak naar Lingo.
  afbeelding01    
  streep

       
  Duits, gym en natuurkunde één vak
Krijg jij ook Duits, gym en natuurkunde in één keer? Er is een school in Nederland waar dat het geval is. Reden: bezuinigingen. Is dit echt waar? Nee, het is een grapje. Maar er is wel een leuk filmpje over gemaakt.
  afbeelding02    
  streep

       
  Tuuk
Veel mensen spreken natuurlijk uit als tuuk. Hoe kan het dat mensen elkaar dan toch verstaan? De Nijmeegse wetenschapper Mirjam Ernestus heeft dat heel precies uitgezocht. In een filmpje legt ze uit hoe ze dat heeft gedaan, en waarom.
  afbeelding03    
  streep

       
  Vlaamse puzzelboekjes
In Nederland en Vlaanderen spreken we officieel dezelfde taal - het Nederlands. Toch zijn er verschillen. Er is nu een speciaal puzzelwoordenboek gemaakt met speciale Vlaamse woorden, zoals sluikstorten en mosselfestijn. In totaal zijn er zo'n 5000 Nederlandse woorden die mensen in Vlaanderen wel begrijpen maar in Nederland niet.
  afbeelding04    
  streep

       
  Voetbaltrainer Mario Been begrijpt spreekkoren niet
De Nederlandse voetbaltrainer Mario Been is sinds kort aan het werk bij de Belgische ploeg RC Genk. De supporters van die ploeg zongen "Les Wallons, c'est du caca." Dat mocht niet van de scheidsrechter. Mario Been begreep er niets van: "Ze riepen toch gewoon: de ballon is kaka?"
  afbeelding05    
  streep

       
   
      logo  
  TLPST.NL        
  Aan- en afmelden