Klik hier om de nieuwsbrief online te bekijken.  
  header
 
   
  NUMMER 2 - JUNI 2011  
   
 

Spreek en google
Zoeken op internet kan nu zonder te typen. Je hoeft alleen maar de microfoon in de zoekbalk aan te klikken, een woord in te spreken en Google doet de rest. Google Spoken Search werkt voorlopig alleen in het Engels, en alleen in de browser Google Chrome. In dit filmpje op YouTube kun je zien hoe het werkt.

  afbeelding01    
 

streep

   
  De kameleon van het alfabet
De letter r kun je op heel veel verschillende manieren uitspreken. Bijvoorbeeld achter in je keel, of met het puntje van je tong. Hoe zit dat precies? En hoe klinkt de r van Turkse en Surinaamse jongeren? Dennis Vermeulen en Maartje Weterings van het Sint-Oelbertgymnasium uit Oosterhout schreven er hun profielwerkstuk over. Ze wonnen er de KNAW Onderwijsprijs 2011 mee. In een filmpje op YouTube leggen ze hun onderzoek uit.
  afbeelding02    
  streep

       
  KlikPraat-app
Mensen met de ziekte ALS kunnen hun spieren niet goed bewegen en daardoor niet goed praten. Wetenschappers van de universiteit in Nijmegen maakten een app voor de iPad die zulke mensen kan helpen. Met de KlikPraat-app kan een patiŽnt de zin aanwijzen die hij wil zeggen. De computer spreekt die dan voor hem uit.
  afbeelding03    
  streep

       
  Mij beledigen? Leer eerst correct spellen!
De Canadese Romes woont in Canada, maar heeft Indiase roots. Ze zet filmpjes op YouTube waarin ze actuele hits zingt met een zwaar Indiaas accent. Sommige commentaren op haar filmpjes zijn heel negatief. Maar Romes laat niet met zich sollen en wijst op de taalfouten in de commentaren. Wil je haar beledigen? Dan moet je eerst correct leren spellen.
  afbeelding04    
  streep

       
   
      logo  
  TLPST.NL        
  Aan- en afmelden