“Zere nek komt niet door kussen”, “Elke week verandert een Belg van geslacht”, “Verlaag maximumsnelheid voor reeën”, “Nederlandse boeren en telers voeren meer uit dan ooit”.

Een greep uit de tientallen taalkronkels die de redactie van Onze Taal elke maand toegestuurd krijgt van oplettende lezers. Het gaat om teksten die op een grappige manier ontspoord zijn, of die een grappige tweede lezing hebben. De media vormen een rijke bron, maar ook op bijvoorbeeld verkeersborden en verpakkingen van producten gaat het geregeld mis. 

De leukste kronkels worden geselecteerd voor de befaamde rubriek ‘Ruggespraak’, achter op het tijdschrift. Deze pagina wordt al jarenlang elke maand als eerst gelezen door vele Onze Taal-leden. Maar de kronkels komen ook in andere uitingen van Onze Taal terecht, bijvoorbeeld op Facebook en Twitter, in de nieuwsbrief Taalpost en in de jaarlijkse Taalkalender en Kindertaalkalender. Ook zijn er drie boekjes uitgebracht met verzamelingen taalkronkels: Door rood en spook gereden (2004), Man schiet niet in knie (2011) en Een topjaar voor eikels (2018). Deze boeken zijn te bestellen in de webwinkel.

Insturen

Nieuwe inzendingen (foto's, ingescande artikelen, links, overgetypte teksten) met bronvermelding blijven altijd welkom via ruggespraak@onzetaal.nl. U kunt uw knipsel ook per post versturen naar de redactie van Onze Taal: Paleisstraat 9, 2514 JA Den Haag.