81ste jaargang nummer 9
 

Marc van Oostendorp
“Handen en voeten in de taal van je hart”
Taal in verkiezingsprogramma’s 2012

Vrijwel alle politieke partijen schrijven dit jaar in hun verkiezingsprogramma’s over taal. Wat willen ze? En waarom schrijven ze dat zo slecht op?
 

Mariëtte Baarda
“Kamerleden waren mijn leerlingen niet”
Uit de klas [3]: Gerdi Verbeet
Nogal wat bekende Nederlanders en Vlamingen hebben voor de klas gestaan als leraar Nederlands. Verdwijnt die leraar ooit uit hen? In de serie ‘Uit de klas’ komen bekende oud-docenten Nederlands aan het woord over hun tijd voor de klas, en over hoe die doorwerkt in hun huidige werk. Deze keer: scheidend Kamervoorzitter Gerdi Verbeet.

Kees van der Zwan
“Mijn dialect is mijn moedertaal”
Nieuwe tv-serie over dialectsprekers

Dialecten en streektalen worden van alle kanten beschermd en gekoesterd, maar intussen spreekt bijna geen mens die toch nog echt, in het dagelijks leven? Dit najaar is er een serie op tv die dit idee uitvoerig weerspreekt. Negen min of meer bekende Nederlanders laten dan zien en horen wat hun dialect voor hen betekent.

Frank Jansen
Fietsen in je eigen tempo
Ouderen aanspreken zonder ze zo te noemen

Deze maand bezoeken tienduizenden ouderen weer de 50PlusBeurs in Utrecht. Hoe maak je deze ‘plussers’ en hun leeftijdgenoten warm voor zaken die speciaal voor hen bedoeld zijn zonder ze af te schrikken door rechtstreeks naar hun leeftijd te verwijzen? Over van alle gemakken voorzien, vochtinbrengend en andere talige manieren om senioren te besluipen.
 

Gaston Dorren
Wel goed in spreken, niet in gesprekken
Taal- en spraakstoornissen [6]: pragmatische taalproblemen
Iedereen zegt weleens iets onhandigs, en de gevolgen kunnen pijnlijk zijn. Maar sommige mensen overkomt dat aan de lopende band, zonder dat ze het zelf onmiddellijk in de gaten hebben. Ze sukkelen met hun ‘pragmatiek’ – een onderdeel van de taal waar pas relatief laat belangstelling voor is ontstaan.


En verder
Trainingen Taaladviesdienst
Jaarvergadering Onze Taal 2012


Rubrieken en series

Reacties: Swahili; lidwoord bij landnamen; 'Sukkel die/dat je bent!'; eetspreuk-gebed; medeklinkerwoorden; slot-en wordt slot-i; met iemand hebben; als in; Engels in het Nederlands; baas is boss
Vraag en antwoord: afdoende/voldoende; enkelvoud of meervoud na geen; geleide( )wapens; lidwoord bij tijdschriftnamen; out of the box + denken
Vertaald: geluk hebben is ook een kunst
Iktionaire: de wasstraat
Toen in … september 2001: 11 september
Raarwoord: zorb
Klassewerk
Taalpuzzel
Zong:
‘Sien’
Taaltest
Van Aaf tot z:
vark
Aanbiedingen voor lezers
Etymologica:
toetjes
Horstlog: Vlamingen onverstaanbaar?
Hom of kuit: moet de overheid spelling met rust laten?
Tamtam: taalnieuws
Taalergernissen
Gesignaleerd
InZicht:
Door de bril van de taal, en andere nieuwe taalboeken
Lezer
Ruggespraak

 

 


 

Vorige Volgende