77ste jaargang nr. 9

Jan Pieter van Oudenhoven en Boele de Raad
Eikels en trutten over de grens
Scheldgedrag in elf landen in kaart gebracht

Wie iemand uitscheldt, probeert hem te raken op zijn zwakke plek. Wat die zwakke plek is, verschilt per cultuur en dus per land. In Kroatië is het doeltreffend om de eer van iemands moeder in twijfel te trekken, een Duitser krijg je boven in de gordijnen door hem van onreinheid te betichten. Een overzicht van de meestgebruikte scheldwoorden in elf landen, eerst in woord en dan in beeld.

Peter-Arno Coppen
Een zoekende in de woestijn
Joop van der Horst over zijn Geschiedenis van de Nederlandse syntaxis

Hoe gebruikten de middeleeuwers hun voorzetsels? Bestonden er in de negende eeuw al hulpwerkwoorden? Wie dat wil weten, was tot nu toe aangewezen op losse artikelen in specialistische taalkundige tijdschriften. Daar is nu verandering in gekomen, met de verschijning van het tweeduizend pagina's dikke naslagwerk Geschiedenis van de Nederlandse syntaxis. Interview met de samensteller, de Leuvense taalkundige Joop van der Horst.

Marc van Oostendorp
Geen Fransen met Engelsen, maar mensen met mensen
Tweeduizend esperantisten bijeen op wereldcongres in Rotterdam

Deze zomer vond in Rotterdam het 93ste Wereld-Esperantocongres plaats. Wat bewoog tweeduizend mensen uit meer dan zeventig landen om het congres te bezoeken? Wat bespraken zij? En hoe kijken ze aan tegen de ideologische erfenis van de beweging, in een tijd waarin steeds meer mensen Engels spreken?

Jan Erik Grezel
"Deze club wil ik graag bij elkaar houden"
Peter Smulders 25 jaar bij Onze Taal

Onze Taal is de afgelopen decennia drastisch veranderd. Niemand heeft dat van zo nabij meegemaakt als de huidige directeur, Peter Smulders. Onder zijn leiding kroop het genootschap uit zijn schulp, de organisatie professionaliseerde. Het tijdschrift Onze Taal groeide spectaculair en haalt tegenwoordig vaak de pers. Deze maand viert Smulders zijn 25-jarig jubileum. Hoe kijkt hij terug en vooruit?

Peter-Arno Coppen
Lezen als zintuig
Hoe lang is 'Ik lees je iets zeggen' nog onmogelijk?

Je kunt zeggen: 'Ik zie iemand iets doen', of 'Ik hoor hem iets beweren.' Maar 'Ik lees je iets zeggen' is raar. Waarom is dat? En hoe komt het dat die constructie dan toch voorzichtig de kop opsteekt? Dialoog over een mogelijk nieuw geval van taalverandering.


En verder
Onze Taal-studentenprijs
Cursussen Taaladviesdienst


Rubrieken en series

Reacties: "Ga toch gunter roken"; probleem is; bukshagprobleem; Huis te + riviernaam; liefdeloze woordafbrekingen; allermoeilijkste taal?; 'liever gewoon dood'; etmaal versus komende 24 uur; Engels van Gerard Reve; Chinese spreekwoorden
Taaltest
Vraag en antwoord: smog; gym(m)en; inwoners/bewoners; koten; anderhalf
Iktionaire: geitenwollensokken
Spelen met taal: speel - speler - speelst
Etymologica: etymologische misvattingen: valse geoniemen
Aanbiedingen voor lezers
Net als in de film: inconvenient truth
Zong: 'Alles kan een mens gelukkig maken'
Tamtam: taalnieuws
Hom of kuit: een quotum voor Nederlandstalige liedjes?
InZicht: Krachttermen, en andere nieuwe taalboeken
Taalergernissen
Gesignaleerd
Ruggespraak

Vorige Volgende