79ste jaargang nr. 11

Gaston Dorren
Gewonde taal
Taal- en spraakstoornissen [1]: afasie

Raken onze hersenen beschadigd, dan kan dat ook vervelende gevolgen hebben voor ons taalvermogen. Wat kan iemand met zo'n aangetast taalvermogen (oftewel 'afasie') niet meer en wat nog wél? Dat valt nauwelijks te voorspellen. In elk geval zijn patiënten tegenwoordig beter te behandelen - dankzij taalkundige modellen. Eerste deel van een nieuwe serie over taal- en spraakstoornissen.

Jan Erik Grezel
"Tweetaligheid heeft de toekomst"
Prof. dr. Janet van Hell, ambassadeur van Engels op de basisschool

Nederlandse kinderen moeten zo vroeg mogelijk Engelse les krijgen. Dat is de mening van Janet van Hell, expert op het terrein van taalontwikkeling. Onlangs kreeg ze een Amerikaanse miljoenensubsidie voor een internationaal onderzoek naar tweetaligheid. Een gesprek over taalexperimenten, het effect van een accent, en Engels op de basisschool.

Riemer Reinsma
Intieme details boven de voordeur
Hedendaagse huisnamen

Wie doet het nog, zijn huis een naam geven? Dat vroegen de Volkskrant en Onze Taal zich eerder dit jaar af. Wat blijkt? De traditie is springlevend. En de namen? Die zijn veelzeggend - als je tenminste doorvraagt.

Berthold van Maris
Denken op papier of in het hoofd
Het ontstaan van literaire werken

Multatuli knalde wat hij te melden had in één keer op papier, rechtstreeks uit zijn hoofd en hart. Veel anderen, zoals Nescio en Gilliams, bewandelden de omweg van opzetjes, schema's en kladversies alvorens uit te komen bij de definitieve versie. "Als men al die papiertjes beziet, denkt men aan een scheepstimmerwerf: hoe krijgt men het bij elkaar zodanig dat het een 'schip' wordt en dat het 'varen' kan?"


En verder
Het relaas van twee afasiepatiënten
Vijfentwintig jaar Taaladviesdienst
Doei
Absurde teletekst-ondertitels
Stichting Vrienden van Onze Taal


Rubrieken en series

Reacties: Magnum Mini; een goed glas wijn; werkwoordspelling; politieke voorkeur; dierenduonamen; gebarentaal in China; 'Héracles'/'Herácles'
Vraag en antwoord: arbeids(des)kundige; naar verluid(t); Jans/Jan's boek; germanismen; respectieve(lijke); samentrekking
Gaten in de taal: familierelaties [3]; schillen in de pan
Iktionaire: linkse kerk
Ingepakt: Himalaya-mineralen en limoenextracten
Etymologica: de meest uitgeleende Nederlandse woorden
Taaltest
Aanbiedingen voor lezers
Horstlog: de laatste lezer
Van verre: van shariabestendig tot islamverlating
Hom of kuit: enkel Friestalige welkomstborden in Friesland?
Tamtam: taalnieuws
Taalergernissen
Gesignaleerd
InZicht:
Verholen verwanten, en andere nieuwe taalboeken
Lezer
Ruggespraak

Vorige Volgende