77ste jaargang nr. 11

De taal van het restaurant

Hebt u al een keus kunnen maken? Wordt het de
'duo penotti van ganzenlever en pistachekrokant'? Misschien de 'sardines, licht gerookt en fris gemarineerd met ijsgekoelde emulsie van artisjok, oestertartaar en koffie-olijfolie'? Of zullen we een deurtje verder gaan, voor een 'kipknots' dan wel een 'patatje kernoorlog'?
Op talig gebied valt in restaurants van alles te beleven. Kijk alleen al hoe ze tegenwoordig heten. Je hebt bijvoorbeeld de gezellige namen (Tante Koosje, De Vrienden) en de ambachtelijke retronamen (Zeezout, NV Opslag). Vaak worden we naar zulke restaurants gelokt door recensies. Hoe zitten die in elkaar? Wat voor taal wordt daarin gebruikt? En waar komen trouwens woorden als bistro en horeca vandaan?
Deze maand – de maand dat de Michelin-sterren worden vergeven – staat Onze Taal voor een groot deel in het teken van de taal van het restaurant.

Frank Jansen
Halve haan friet of julienne van oesterzwam?
De verschillen tussen het Snackbars en het Sterrentents

Het menu van de snackbar staat vaak op een lichtbak boven de frituur, met foto's en al. De bezoeker aan een sterrenrestaurant daarentegen krijgt een boekwerkje aangereikt, zonder afbeeldingen maar met beschrijvingen die zijn vormgegeven als moderne gedichten. Het weerspiegelt de enorme verschillen tussen beide etablissementen.

Erwin Wijman
Zeezout, De Kas, Van de Kaart
Hedendaagse restaurantnamen

Restaurants heten vaak naar de plaats van vestiging (Oud Sluis, de Zwethheul) of naar hun chef-kok (Savelberg, Ron Blaauw). Of ze hebben traditionele namen als Het Koetshuis of De Lindenhof. Maar daarnaast eten we ook bij NV Opslag en bij Tante Koosje. En bij de IJ-Kantine, Praq en De Nadorst. Over de nieuwe ambachtelijkheid, gezellig-hè-namen, leukigheid en andere trends in de restaurantnaamgeving.

Johannes van Dam
Eetschrijven
De kneepjes van de restaurantrecensie

Naast 'De dikke Van Dale' bestaat ook De dikke Van Dam. In dat boek bundelde culinair journalist Johannes van Dam zijn kennis over alles wat met eten te maken heeft. Maar velen zullen hem ook kennen van zijn vermaarde restaurantrecensies in Het Parool en Elsevier. Hoe komt zo'n recensie tot stand? Wat moet er wel in en wat niet? En welke taalmiddelen komen eraan te pas?

En:
Iktionaire: innerlijke mens
Spaan: smaak
Etymologica: etymologische kroegentocht
Net als in de film: grande bouffe
Hom of kuit: heeft het gesmaakt?


Jaap de Jong
Obama spreekt
De geheimen van een retorisch genie

Of Barack Obama president van de Verenigde Staten wordt, hangt van meer af dan alleen zijn retorische kwaliteiten. Maar zijn spreekvaardigheid is ongekend. Hoe heeft hij ervoor gezorgd dat welsprekendheid weer een factor van belang is in de politieke campagne? En hoe komt het dat we ons zijn toespraken zullen blijven herinneren?


Rubrieken en series

Vraag en antwoord: prestatie( )gerelateerd; jongstleden; herkomst nachtmerrie; kopiëren en plakken in één woord; interpretatie van en; mechatronicus/megatronicus
Reacties: eerste bikini; kot; schelden in het Italiaans
Taaltest
Zong: 'Wassenaar'
Aanbiedingen voor lezers
Tamtam: taalnieuws
Het onderzoek: 'Meisje redt kleuter': over krantenkoppen
InZicht: leeswoordenboeken, en andere nieuwe taalboeken
Spelen met taal: nestor snoert torens
Taalergernissen
Gesignaleerd
Ruggespraak

Vorige Volgende