82ste jaargang nummer 5

De taal van de nieuwe koning en koningin


Marc van Oostendorp
Gewoon fantastisch
De taal van Willem-Alexander

De aanstaande troonswisseling zal ook leiden tot een kleine taalverandering. Het bijzondere koninginnen-Nederlands, met die aparte uitspraak van de z en de s, zal plaatsmaken voor een gewonere taal, met zelfs een scheutje plat Haags erin. Bovenal is de taal van Willem-Alexander de taal van zijn generatiegenoten.

Jaap de Jong
Van watermanager tot spraakwaterval?
Willem-Alexanders toespraken 

Prins Pils, hossend tussen de hockeymeisjes, maar verkrampt als de microfoon openstond en de camera’s liepen. De beeldvorming zat niet mee. Er volgde een uitgekiende strategie van retorisch warmlopen binnen het watermanagement en talrijke nevenfuncties. Wat heeft deze praktijkopleiding tot redenaar de kroonprins gebracht?

René Appel
Thuis in het Nederlands
Elf jaar later: het Nederlands van Máxima

Hoe is het Nederlands van Máxima? Elf jaar geleden, vlak voor haar huwelijk met Willem-Alexander, ging René Appel het na in Onze Taal. Ze sprak haar tweede taal toen al opvallend goed, concludeerde hij. Hoe is het er nu mee, nu ze op het punt staat onze nieuwe koningin te worden? Een vervolganalyse.

En:
Oranjewoorden bij de troonswisseling
Van Aaf tot z: Koningsdag


Jaap Toorenaar
Fratsen, potti en verschillig
Onvergetelijke woorden in de reclame

Reclame is de strijd tegen de clichés, stelt Jaap Toorenaar. Als tekstschrijver bedacht hij slogans als “NRC Handelsblad. Slijpsteen voor de geest” en “De maatschappij. Dat ben jij.” Hoe zorg je ervoor dat zo’n kort zinnetje zich voor altijd in het collectieve geheugen wurmt? Het geheim van de smid.

Jacco Snoeijer
‘Aan gerekwireerde mijn exploot doende en sprekende met voornoemde’
Taal in het werk [16]: de deurwaarder

Er zijn beroepen waarin taal zo niet de hoofdrol, dan toch zeker een flinke bijrol speelt. Geregeld worden ze in Onze Taal geportretteerd. Deze keer: de deurwaarder. Over ‘litigieuze facturen’, ‘executoriaal beslag’, ‘voldoening buiten rechte’, en het schrijven van ellenlange zinnen.


En verder
Jaarvergadering Onze Taal
Nieuws over Onze Taal


Rubrieken en series

Reacties: termen voor alleenstaanden; in of op bij plaatsnamen; spreekwoorden over vrouwen; t aan het eind van een woord plakken; géén waterpomptang; Vlaams idioom
Iktionaire: *plop*
Gaten in de taal
Vraag en antwoord:
Koningsdag en Koninginnedag; troonswisseling/kroonswisseling; koninklijke titulatuur; de kroon spannen; Eerste(-)Kamer(-)voorzitter
Woordsprong: zout
Raarwoord: stofduivel
Taaltest
Taalpuzzel
Horstlog:
geen spellingveranderingen
Toen in … mei 1947: volkstelling
Aanbiedingen voor lezers
Zong:
‘Miranda Holdersma’
Klassewerk
Taalergernissen
Gesignaleerd
Tamtam:
taalnieuws
Hom of kuit: moeten leerlingen accentloos Engels leren?
InZicht: Fryslân, en andere nieuwe taalboeken
Lezer
Ruggespraak

Vorige Volgende