81ste jaargang nr. 5

Leo Lentz
Tussen droom en daad
Hoe goed regelt de wet begrijpelijke teksten?

De overheid vindt dat belangrijke teksten zoals bijsluiters voor geneesmiddelen begrijpelijk moeten zijn. Dat is ook in de wet vastgelegd. Maar hoe wordt het in de praktijk geregeld? En werkt dat? Worden teksten steeds duidelijker?

Mariëtte Baarda
“Je eigen woorden gebruiken, leerde ik van mijn leerlingen”
Uit de klas [2]: Jack Spijkerman

Nogal wat bekende Nederlanders en Vlamingen hebben voor de klas gestaan als leraar Nederlands. Verdwijnt die leraar ooit uit hen? In de serie ‘Uit de klas’ komen bekende oud-docenten Nederlands aan het woord over hun tijd voor de klas, en over hoe die doorwerkt in hun huidige werk. Deze keer: cabaretier en radio- en tv-presentator Jack Spijkerman.

Ewoud Sanders
Hoe laat je Google naar je luisteren?
Online zoeken naar informatie over taal

Wat voor taalonderzoek kun je zoal op internet doen? En welke zoektrucs moet je daarvoor beheersen? Een spoedcursus in negen stappen, om uit te knippen en boven het scherm te hangen.

Marc van Oostendorp
“Ieder mens heeft zijn eigen organen”
Jac. van Ginnekens ideeën over ras en taal

Kan iemands taal beïnvloed zijn door zijn genetische achtergrond en zijn herkomst? Zitten Zeeuwen bijvoorbeeld anders in elkaar dan Brabanders? En die weer anders dan Joden? En is dat te merken aan hun taal? Voor de oorlog werd die gedachte geopperd door de taalkundige Jac. van Ginneken, daarna is ze lange tijd controversieel geweest. Wat is de erfenis van deze excentrieke geleerde?

Nicoline van der Sijs
Engelse leenwoorden revisited
Hoeveel wordt het Nederlands gemixt met Engels?

Kranten en tijdschriften ontvangen zo ongeveer dagelijks ingezonden brieven met klachten over het toenemende gebruik van Engelse leenwoorden. Die brieven stoelen uitsluitend op de intuïtie van de schrijvers; geteld wordt er bijna nooit. Nicoline van der Sijs deed het wel.

Marc van Oostendorp
De laatste bastions van de slot-n
Het Nederlands neemt  langzaam afscheid van een medeklinker

Wie woorden als kijken en Nijmegen met een duidelijk hoorbare slot-n uitspreekt, klinkt behoorlijk ouderwets. De uitspraak zonder slot-n is duidelijk de standaard geworden in de grootste delen van Nederland. Opvallend genoeg onttrekt een handjevol woorden zich daaraan. Hoe zit dat?


En verder
Korterlands of Slechterlands?
Opfristrainingen Taaladviesdienst
J.G. Smit overleden
Jaarvergadering Onze Taal


Rubrieken en series

Reacties: beriberi; bijnamen euro; badinerend; ergerlijk Engels; diep; balg; ‘interfees’; veranderde straatbordjes; Korterlands; met iemand hebben
Vraag en antwoord: (zich) bukken; uit gaan eten / uit eten gaan; enthousiaste administratief medewerkers; ik ben zeker de enige die dat vind/vindt; indexen/indices, indexeren/indiceren; leesteken na kortom
Iktionaire: borgen
Toen in … mei 1925: Hedendaagsch fetischisme
Van Aaf tot z: het wereldwijde web
Namen op de kaart: het mysterie van Istanbul
Vertaald: de tekst vertaalt zichzelf
Taaltest
Horstlog:
talenstudies
Raarwoord: range anxiety
Aanbiedingen voor lezers
Tamtam:
taalnieuws
Hom of kuit: boete voor peuters die niet naar de voorschool gaan?
Taalergernissen
Gesignaleerd
InZicht:
Tussen Hemsterhuis en Grimm, en andere nieuwe taalboeken
Taalpuzzel
Lezer
Ruggespraak

Vorige Volgende