79ste jaargang nr. 5

Gaston Dorren
"Wpratendekroegaddemdawonself (...) hore"
Hoe verstaan we elkaar bij herrie?

In een rumoerige ruimte kost het moeite om je gesprekspartner goed te verstaan. Hoe komt dat? Heeft iedereen er evenveel last van? Waar zit het probleem: ín of tússen de oren? Wat is eraan te doen? Het kroegprobleem van alle kanten bezien.

Peter-Arno Coppen
Creatief met citaten
De onstuitbare opmars van citaatsjablonen

"Ook gij, wethouder Leendert de Lange?", "Liefde in tijden van varkensgriep" en "Hoer zoekt klant". Het zijn vrije variaties op een gevleugeld woord, of op de titel van een beroemd boek of een veelbekeken tv-programma. Ze doen het goed in de media, zulke vertrouwde formuleringen die zijn opgetuigd met iets nieuws. En ze zeggen iets over hoe taal werkt.

Jan Kuitenbrouwer
"Het zal mij worst zijn"
De stijl en toon van Wilders' taalgebruik

PVV-voorman Geert Wilders valt op door zijn flink om zich heen meppende taalgebruik. Wat voor taal is dat eigenlijk precies? Welk register bespeelt hij? Welke toon slaat hij aan? En is zijn succes misschien ook daaruit te verklaren? Taalchroniqueur en Onze Taal-columnist Jan Kuitenbrouwer schreef er een boek over dat 19 mei verschijnt. Hier alvast een gedeelte daaruit.

Nico Groen
Taalhulp op internet
De belangrijkste online-taalnaslagwerken

Wie een taalvraag heeft, kan het antwoord zoeken in een woordenboek of een taaladviesboek – in boeken dus, van papier. Maar je kunt ook terecht op internet. Dat biedt een waaier aan taalnaslagwerken, en de meeste zijn nog gratis ook. Wat zijn zoal de belangrijkste? En bieden ze dezelfde hulp als de traditionele taalboeken?

Quirien van Haelen
Van het concert des levens ...
De terugkeer van de tegelspreuk

Kitscherige wandtegels met spreuken mogen weer, want ze zijn zo 'lekker fout'. Maar vroeger was het bittere ernst met die tegeltjes. De wijsheden erop moesten ons herinneren aan belangrijke waarden als wellevendheid, vroomheid en huwelijkse trouw. Wat voor tegeltjes zijn en waren er zoal? En hoe zijn ze door de jaren heen veranderd?


En verder
Pinpas
'Klinkt misschien gek, maar ...'
Jaarvergadering Onze Taal


Rubrieken en series

Vraag en antwoord: er( )naar( )toe( )gegaan; in velerlei opzicht(en) afkorting cent per minuut; (het) een en ander; Delfts( )blauwe vaas; slim ('erg')
Reacties: net-niet-schunnige liederen; 'Baat het niet, dan schaadt het niet'; "Dot wos ot"; moedertaal als thuistaal; hoogholtje
Spaan: toekomst
Spelen met taal: 'kalender-rijtjes'
Taaltest
Aanbiedingen voor lezers

Het gebeurde in ... mei 1916: invoering van de zomertijd
Namen op de kaart: Courtine
Tamtam: taalnieuws
Hom of kuit: zijn prijzen voor taalgebruik wenselijk?
InZicht: Met het oog op morgen, en andere nieuwe taalboeken
Taalergernissen
Gesignaleerd
Lezer
Ruggespraak

Vorige Volgende