78ste jaargang nr. 5

Thema: de alomtegenwoordige e-mail

Daniël Janssen en Frank Jansen
Wie schrijft er nog een brief?
Waarom papier soms toch beter is

Te midden van alle e-mails blijkt de brief op papier nog niet te zijn verdwenen. Drie verschillende onderzoeken geven antwoord op de vraag waarom een papieren brief soms de voorkeur verdient.

Manon van Rooy en Frank Jansen
Wat wil de ontvanger?
De aanhef in zakelijke e-mails

Beste? Hoi? Dag? Het is soms al moeilijk om te bepalen wat je boven een persoonlijke e-mail zet. Helemaal lastig wordt het als het om iets zakelijks gaat. Schrijf je 'Geachte heer De Vries' of 'Beste meneer De Vries'? Of kan het ook in een zakelijke mail veel losser dan in een brief? Een overzicht van de mogelijkheden en hoe die worden gewaardeerd.

Daniël Janssen en Frank Jansen
Mag ik u even mailstoren?
De overlast van e-mail en hoe die te bestrijden is

E-mail is niet alleen maar handig, er zitten ook schaduwkanten aan – vooral voor de ontvanger. Want die krijgt wel héél veel berichten, die bovendien allemaal schreeuwen om een snel antwoord. Communicatiekundigen Daniël Janssen en Frank Jansen spreken van "elektronische dwingelandij". Wat is daartegen te doen?


Marc van Oostendorp
"Er moet ruimte zijn voor beschaafd nationalisme"
Minister Ronald Plasterk over taalonderwijs en taalbeleid

Als er in Nederland één bewindspersoon over de Nederlandse taal gaat, dan is het de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Wat vindt Ronald Plasterk van de spellingwijzigingen en het gebruik van het Engels? Waar gaat het naartoe met het Nederlands? En moet er meer aandacht komen voor de spelling?

Riemer Reinsma
"I kiss you te pletter"
Nederlandse liedjes in meer dan één taal

"Wie kent voorbeelden van liedteksten waarin niet alleen Nederlands voorkomt, maar ook passages in een of meer andere talen?" Dat vroeg Riemer Reinsma u in het decembernummer. Tientallen liedteksten stuurde u ons. Teksten over erotiek in het Frans, de Koude Oorlog in het Russisch en het losgeslagen grotestadsleven in het Engels. En Madonna? Die blijkt in het Nederlands te zingen.
(Hier vindt u de gehele collectie meertalige liedteksten.)

Taaladviesdienst
Plakkeroni met dood beest
Vieze gerechtnamen aan de eettafel

Smurrie, grondsnikkels, poep-van-de-makke-beer-saus: het Nederlands blijkt over te lopen van onsmakelijke benamingen voor misschien wel heel lekker eten.


En verder
Wie schrijft, blijft
Nieuw: Woordpost
Donaties
Jaarvergadering Onze Taal


Rubrieken en series

Reacties: 'de man van (de) Lindt'; Blokkertje; 'Twië bein'; Rue du Bac; schrijfonderwijs; treinzit en rondzit; oe en ie; falsches Deutsch; uitspraak f en v; braille op z'n kop; Plaats
Vraag en antwoord: openstaan/open staan; staanplaats/staplaats; inspringen/inspelen op een trend; een verdacht(e) persoon; hok en bok op leesplankje
Gaten in de taal: stapeltjes ordenen; tafelproducten
Iktionaire: asogeen
Spaan: stijl
Bargoens [12]: jatmoos
Taaltest
Horstlog: Big Sister
Aanbiedingen voor lezers
Zong: 'Tijdmachine'
Hom of kuit: moet de ij één letter worden?
Tamtam: taalnieuws
Taalergernissen
Gesignaleerd

InZicht: Kuifje & Tintin kibbelen in Afrika, en andere nieuwe taalboeken
Ruggespraak

Vorige Volgende