77ste jaargang nr. 5

Moet er een 'Académie néerlandaise' komen?
Op gezette tijden klinkt in Nederland de roep om een taalautoriteit naar het model van de Académie française. Zo'n academie zou onze taal moeten beregelen en zuiveren, en op die manier een halt toeroepen aan 'de verloedering'. Maar een belangrijke vraag die hierbij opvallend genoeg nooit beantwoord wordt, is: wat zou zo'n 'Académie néerlandaise' nu eigenlijk precies kunnen uitrichten? We vroegen Marc van Oostendorp en Joop van der Horst hun licht erover te laten schijnen.

 • Marc van Oostendorp
  Sympathieke oude heren die geen gedoe willen
  Het tanende prestige van de Académie française
  Volgens veel bezorgde taalgebruikers moet er dus een Nederlandse variant van de Académie française komen, maar waar houdt dat Franse instituut zich dan precies mee bezig? Leidt het de Franse taal inderdaad in goede banen, zoals in Nederland zo vaak gezegd wordt?
 • Joop van der Horst
  Niet van deze tijd
  Waarom een 'Académie néerlandaise' geen goed idee is
  Een Académie néerlandaise zou er volgens pleitbezorgers voor moeten zorgen dat ongewenste elementen uit de Nederlandse taal geweerd worden. Maar kan zo'n instituut wel echt iets uitrichten?

Berthold van Maris
"Jongensland, hè?"
De taal van Matthijs van Nieuwkerk
Gezellig, snel, afwisselend: zo is het tv-programma De wereld draait door, en zo is ook het taalgebruik van Matthijs van Nieuwkerk - de presentator die het programma naar grote hoogtes bracht. Waar zit 'm dat in? En wat zijn de risico's van zijn manier van presenteren?

Gerrit Manenschijn vs. Frank Jansen
Wat moeten we met allochtoon?
Discussie over een omstreden aanduiding
Eind februari kwam het woord allochtoon weer eens onder vuur te liggen. Minister van Justitie Hirsch Ballin pleitte voor het afschaffen van zowel allochtoon als autochtoon, omdat die "valse tegenstellingen" creëren. De Kamer vond zijn voorstel ongewenst en onmogelijk, maar intussen was de discussie al flink losgebarsten, vooral over allochtoon. Moet dat omstreden woord vervangen worden? Voor Onze Taal zetten een voor- en een tegenstander hun standpunt nog eens uiteen.

Frank Jansen
Een fuik van woorden
Taal in het werk [9]: de verkoopreis-gastheer
Er zijn beroepen waarin taal zo niet de hoofdrol, dan toch zeker een flinke bijrol speelt. Geregeld worden ze in Onze Taal geportretteerd. Deze keer: de gastheer bij verkoopreizen. Zijn taak is het om mensen die voor één euro een dagtocht met de bus maken (inclusief gratis maaltijd met drankje én diverse gratis cadeaus) te verleiden om van alles en nog wat te kopen. Een reisverslag.


En verder
Van ukkepuk tot Artis de Partis: het geheim van de 'p-wissel'
Jaarvergadering Onze taal


Rubrieken en series

Reacties: in de bres voor Beatrix; verdwijnende slot-l; uitspraak alloceren; talen van de toekomst; struikrovers
Iktionaire: floe de ring
Gaten in de taal: zingend ijs en blauwe eenden
Vraag en antwoord: onroerend( )goed; grove/grovve/groffe; ben/wees maar blij; persoonsvorm bij vier op de tien; keurslijf
Zong: 'Boten Anna'
Taaltest
Spaan: het broertje van Bickel
Aanbiedingen voor lezers
Tamtam:
taalnieuws
Hom of kuit: is het goed dat gehuwde vrouwen hun meisjesnaam houden?
InZicht: (v)mbo-woordenboeken, en andere nieuwe taalboeken
Taalergernissen
Gesignaleerd
Ruggespraak

Vorige Volgende