82ste jaargang nummer 6

Gaston Dorren
Vakantiebestemming: taal
Taalattracties die niet in gewone reisgidsen staan

Runenstenen in Denemarken, een alfabetroute in Kroatië, taalmusea in Oostenrijk, Hongarije en Duitsland – als het om talige attracties gaat, laten de reisgidsen ons nogal eens in de steek. Een taalreisgids biedt uitkomst.

Frank Jansen en Kees van der Zwan
“Veel taalfouten zijn eigenlijk denkfouten”
Interview met oud-taalcolumnist J.L. Heldring

Onlangs overleed op 95-jarige leeftijd oud-columnist en -hoofdredacteur van NRC Handelsblad J.L. Heldring. Ruim vijftig jaar lang schreef hij zijn column ‘Dezer dagen’, die tot vijftien jaar geleden ook ging over taal en taalfouten. Vlak voor zijn dood, in wat zijn laatste interview zou blijken te zijn, keek de nestor van de taalcolumnistiek terug op die fameuze taalstukken.

Marc van Oostendorp
Ik 'geer', jij 'geert'
Tips voor Ruzzle

Na Wordfeud is Ruzzle het nieuwe populaire woordspelletje voor op de smartphone of tablet. Wat komt er allemaal bij kijken? Hoe speel je het? En zegt het ook iets over onze taal?

Frank Jansen
Met gedichten geven wij kennis
Rijmen op geboortekaartjes

Soms krijgen mensen de neiging te gaan dichten. Rond Sinterklaas bijvoorbeeld. Maar zeker ook als ze een kind krijgen. Hoe zien die gedichten op geboortekaartjes eruit? Hoe zitten ze in elkaar? Waar gaan ze over? “Nu ik ook mijn papa ken, / ben ik blij dat ik geboren ben.”

Joop van der Horst
Op drift
Langetermijnontwikkelingen in taal

Hoe kan het dat het Nederlands in de loop van de tijd een heel systeem van naamvallen van zich afgeschud heeft? Hang naar efficiency? Oprukkende technologie? Onderwijshervormingen? Zulke verklaringen schieten tekort voor langetermijnveranderingen. In zijn nieuwe boek Taal op drift ontdekt hoogleraar Joop van der Horst dat taal zich nauwelijks anders ontwikkelt dan al het andere wat de afgelopen honderden jaren in de samenleving veranderde. Een voorpublicatie.

Berthold van Maris
Hersenen, financiën, jeans
Woorden die alleen in het meervoud bestaan: plurale tantum

Ooit gehoord van ‘een mazel'? Of ‘een onkost’? Er zijn woorden die alleen in het meervoud bestaan. Hoe komt dat? En waarom ligt het in andere talen allemaal net weer anders? Zo zijn de Engelse woorden voor ‘broek’ en ‘bril’ altijd meervoud: trousers, glasses. Verkenning van een opmerkelijk taalverschijnsel.


En verder
Trainingen Taaladviesdienst


Rubrieken en series

Vraag en antwoord: koninkrijk/koningrijk; typerend/typisch; de straat in( )lopen; onze/mijn vrouw, moeder en oma; aan/in/op de universiteit
Reacties: papabel; capoen; richtingen en windrichtingen; 1-aprilgrappen; schrijfvaardigheid studenten; “elke dag een iPad!”; ANS wetenschappelijk; Amsterdam Centraal Station
Toen in … juni 1918: Philip Bloemendal
Woordsprong: föhn, geiser, hoogtezon
Iktionaire: tekst en melodie
Raarwoord: loodportemonnee
Van Aaf tot z: bedbank
Klassewerk
Namen op de kaart:
de wildernissen van toen
Zong: ‘Sukkel voor de liefde’
Taalergernissen
Gesignaleerd
Taaltest
Horstlog:
Chinezen zijn ook mensen
Aanbiedingen voor lezers
Tamtam:
taalnieuws
Hom of kuit: wijzen taalfouten op onhelder denken?
InZicht: Taal op drift, en andere nieuwe taalboeken
Taalpuzzel
Lezer
Ruggespraak

Vorige Volgende