80ste jaargang nr. 6

Paulien Cornelisse
Toontjes, blikken, zuchten
'Special effects' in de spreektaal

Woordjes als mja, hm of o krijgen in een gesprek pas echt betekenis door de manier waarop ze worden uitgesproken. En dat luistert nauw. Ogen open of dicht, toon omhoog of toon omlaag: het is een wereld van verschil. Paulien Cornelisse inventariseert de subsielste technieken.

Gaston Dorren
Denken met het lijf, luisteren met de ogen
Het nut van gesticuleren

Als onze mond praat, praten handen en gezicht mee. Mogen ze dat niet, dan komen we moeilijker uit onze woorden én gaat er informatie verloren. Maar ook als we onze gebaren slecht timen, hindert dat de communicatie. Hoe belangrijk is die timing? Taalkundige Gianluca Giorgolo onderzocht het.

Marc van Oostendorp
Een gesprek ontwrichten met stiltes
De functie van luidheid, toonhoogte en spreekpauzes

Door de toonhoogte en de luidheid waarmee we praten, en door de stiltes die we laten vallen, geven we tijdens een gesprek allerlei subtiele signalen af. Vooral laten we ermee zien hoe groot we de persoonlijke afstand tot onze gesprekspartner inschatten. Hoe werkt dat precies? En wanneer gaat het mis?

Greet Kral
Politici in beeld
Non-verbale communicatie op het Binnenhof

Politici leven onder een vergrootglas. Niet alleen elk woord, maar ook elk gebaar, elke stembuiging en elke verandering van lichaamshouding wordt door de media genadeloos geregistreerd. Hoe houden bijvoorbeeld Alexander Pechtold, Geert Wilders en Jolande Sap daar rekening mee? En wat kunnen we leren van hun non-verbale communicatie?

Marieke Kolkman
Fileflirten en snelwegschelden
De taal van de automobilist

Op de weg zit iedereen in zijn eigen cocon, maar toch ontkomen automobilisten er niet aan om met hun medeweggebruikers te communiceren. Omdat dat niet kan met woorden, moet het letterlijk met handen en (jawel) voeten. Én het vervoermiddel zelf wordt gebruikt. Hoe ziet die taal in het verkeer er precies uit?

Marc van Oostendorp
Boer roept 'ja!'
De vele betekenissen van een bevestiging

Het woordje ja wordt in Nederland te pas en te onpas gebruikt, in werkelijk allerlei betekenissen. Wat ermee wordt bedoeld, hangt vaak samen met de context, en is dus vaak alleen te vinden tussen de regels.


En:
Gebaren internationaal
Toen in ... juni 2010: middelvinger
Zong: je eigen kamer
Ingepakt: dingen van de grond krijgen
Hortslog: het strottehoofd


En verder
'Vergeleken met Hitler'
Congres Onze Taal 2011


Rubrieken en series

Taaltest
Reacties: vergeten kamptaal; dubbel blank; slagzinwedstrijden; schot voor de boeg; eerlijk; respect; verkleinwoorden; Geenstraat
Vraag en antwoord: uit( )gelachen; voor elk/ieder wat wils; waagschaal/weegschaal; enkelvoudsvorm van Roma; libel(le); Kluun(s) en Kochs boeken
Aanbiedingen voor lezers
Iktionaire: naïeve taalkunst
Van Aaf tot z: goki goki
Onze taal is de beste [3]: de efficiëntie van onze beleefdheidsvormen
Hom of kuit: moet je in een gesprek taalfouten corrigeren?
Tamtam: taalnieuws
Taalergernissen
Gesignaleerd
InZicht:
Van rekenmachine tot taalautomaat, en andere nieuwe taalboeken
Lezer
Ruggespraak

Vorige Volgende