79ste jaargang nr. 6

Berthold van Maris
"By-de-way en agter alles"
Zuid Afrikaanse Tsotsitaal: stoere mannentaal met een toefje Nederlands

Naast het Afrikaans is er in Zuid-Afrika nóg een taal die de sporen draagt van het Nederlands: Tsotsitaal, een taal die alleen gesproken wordt door zwarte mannen. Een taal ook die geen woorden heeft voor sterren, katten en voor gras, maar des te meer voor seks, drank en voor politie. Portret van een ruige mengtaal.

Frank Jansen
"Saam 'n sterk stem"
Hoe het Afrikaans te steunen?

Afrikaanssprekenden zoeken aansluiting bij het Nederlands, en niet zo'n beetje ook. Met honderden hartenkreten maakten ze Frank Jansen een tijd terug duidelijk dat hun taal steun verdient. Als dat al zo zou zijn, in welke vorm moet toenadering dan plaatsvinden?

Kees van der Zwan
Opengedraaid iets creëren
Recente voetbalwoorden

Tijdens het WK in Zuid-Afrika dat deze maand begint, zullen ons weer allerlei voetbaltermen om de oren vliegen. Veel daarvan zijn gewone dagelijkse Nederlandse woorden, maar dan in een wat andere betekenis. Een greep uit de recente voorbeelden.

Jurryt van de Vooren
Hoe 'football' voetbal werd
De vernederlandsing van Engelstalige voetbaltermen

Nederland staat straks vast weer op zijn kop als Oranje in actie komt op het WK voetbal. Al sinds de Eerste Wereldoorlog is voetbal volkssport nummer één. Maar om deze status te bereiken moest er eerst wel een taalstrijd worden beslecht.

Jan Erik Grezel
"Ze leren beter naar elkaar te luisteren"
Nederlandse debatkampioenschappen voor basisschoolleerlingen

Het debat is hot. Veertig teams van 34 basisscholen streden onlangs in Den Haag om de titel Debatkampioen van Nederland. Na drie voorrondes won de Montessorischool-Zuid uit Hilversum in de finale van OBS Jan Ligthart uit Zelhem. Winnaar of verliezer, alle kinderen zijn laaiend enthousiast over debatteren. "Ze ervaren dat taal veel meer is dan grammatica en spelling."


En verder
Voetbal-Afrikaans
Meldpunt Taal


Rubrieken en series

Horstlog: aanpassen
Vraag en antwoord: Henk z'n ...; bestraffen en straffen; toeven; gehoefd/gehoeven; inwoner van Kaapstad; uitspraak paprika
Reacties: "Fuch, fuch, fuchsia"; opletten; middenstandsrijm; tennispurismen in WO II; Nederlands in de grondwet; voor eens en altijd?; inch; Nederlands in buitenlandse films en boeken; onjuiste spatie; soep met sliertjes; honden- en kattennamen; Kader Abdolah; 'Ons bin zunig'; uitspraak 2010
Taaltest
Iktionaire: people props
Gaten in de taal: familierelaties [1]: broers en zussen, neven en nichten
Spaan: genoten
Aanbiedingen voor lezers
Van verre: van spaarbankboekje tot sharialening
Zong: liefdesduet
Hom of kuit: lessen gebarentaal op de basisschool?
Het gebeurde in ... juni 1947: Het achterhuis verschijnt
Tamtam: taalnieuws
Taalergernissen
Gesignaleerd
InZicht:
Nederlands in hoger onderwijs & wetenschap?, en andere nieuwe taalboeken
Lezer
Ruggespraak

Vorige Volgende