81ste jaargang nummer 7/8

Gaston Dorren
We speak an own English since decennia
Onze unieke tweede taal

Tien jaar geleden vond een pleidooi om onbekommerd op onze eigen manier Engels te spreken weinig weerklank. Nu doet een taalkundige in het uiterst Britse wetenschapsbolwerk Cambridge onderzoek naar het ‘Dutch English’ als een mogelijk zelfstandige variant van de wereldtaal.

Kees van der Zwan
“Het is leuk om lenig te zijn met taal”
Interview met sportverslaggever en schrijver Mart Smeets

Hij is al enkele maanden 65 en dus met pensioen. Althans officieel, want deze zomer presenteert Mart Smeets tijdens de Tour de France nog gewoon het tv-programma De Avondetappe, en ook tijdens de Olympische Spelen zal hij volop in beeld zijn. Een gesprek over de rol van taal bij het presenteren, verslaggeven en schrijven. “Ik denk in arabesken.”

Gaston Dorren en Marc van Oostendorp
Meer concurrentie, minder vraag
De erosie van het instituut Van Dale

Over twee jaar bestaat het woordenboek van Van Dale 150 jaar. Hoewel naslagwerken wereldwijd moeilijke tijden doormaken, wil de uitgever rond die tijd een nieuwe papieren editie uitbrengen. Ondertussen staat moederbedrijf VBK te koop. Hoe overleeft een oud taalinstituut de moderne tijd?

Berthold van Maris
“Zijn reis naar Friesland is altijd onopgehelderd gebleven”
Wat zegt een pakkende slotzin?

Het einde van een boek kan nog lang door je hoofd spoken, mede dankzij een pakkende slotzin. Hoe kiest een auteur die? Een inventarisatie van de slotzinnen van honderd bekende romans. “Net als bij een goede openingszin wilde ik soms doorlezen, alleen kan dat bij een slotzin natuurlijk niet.”

Jan Erik Grezel
“Taal is hét instrument van therapeut en cliënt”
Taal in het werk [15]: de psychotherapeut

Er zijn beroepen waarin taal zo niet de hoofdrol, dan toch zeker een flinke bijrol speelt. Geregeld worden ze in Onze Taal geportretteerd. Deze keer: de psychotherapeut. Over ‘blokkades’ en ‘borderline’, ‘intunen’ en ‘uittesten’, en de sporen van Freud in onze taal.


En verder
Oproep: medewerkers dialectvragenlijsten
Trainingen en tekstcorrectie Taaladviesdienst


Rubrieken en series

Reacties: laaghangend fruit; toepasselijke namen; inburgeringscursussen; puibewassing; Entsorgung; eetspreuken; Nespresso-reclame; borgenkoeioneren; range anxiety; sneller zoeken met Google; slot-n; Koolhaas; Engelse uitspraak
Vraag en antwoord: zelf( )bereide; in plaats (van) dat ...; voltooid deelwoord van taggen; hoog( )lopend/hoog( )oplopend; van leven op dood?;  de herkomst van flat
Vertaald
Iktionaire: op is op?
Toen in … juli 1632: Ampzing
NIEUWE RUBRIEK: Klassewerk: app
Van Aaf tot z: mof
Taaltest
Horstlog: kop uit het zand
Aanbiedingen voor lezers
Raarwoord: koffierat
Namen op de kaart: straatnaamborden op Romeinse wegen
Zong: ‘Simone’
Hom of kuit: mag je een agent ‘miereneuker’ noemen?
Tamtam: taalnieuws
Taalpuzzel
InZicht: Stemmen op berkenbast, en andere nieuwe taalboeken
Lezer
Ruggespraak

Vorige Volgende