81ste jaargang nr. 1

Mariëtte Baarda
“Taal is voor mij belangrijker dan radio”
Uit de klas [1]: Frits Spits

Nogal wat bekende Nederlanders en Vlamingen hebben voor de klas gestaan als leraar Nederlands. Zij hebben inmiddels gekozen voor een andere carrière, maar verdwijnt die leraar ooit uit hen? In een nieuwe serie komen bekende oud-docenten Nederlands aan het woord over hun tijd voor de klas, en over hoe die doorwerkt in hun huidige werk. In de eerste aflevering: presentator Frits Spits.

Frank Jansen
“Dubbele espresso pakken doet”
De voorzichtige terugkeer van de indirecte stijl

Als je schrijft, kun je minder informatie overbrengen dan wanneer je spreekt. Lachen, huiveren, knipogen – hoe verwerk je zulke signalen in je tekst? Tegenwoordig doen we dat met smileys, en standaardwoordjes als lachen en hahaha. Toch? Of gebeurt het langzamerhand weer vaker zoals vroeger: beschrijvend, tussen de regels?

Rik Peters
Wat zegt een naam?
Het verband tussen naam en levensloop

Bob de Bouwer, Guus Geluk: kinderboeken en stripverhalen staan vol met eigennamen die iets zeggen over het personage. Maar ook in het echte leven komen zulke gevallen voor. Sterker nog: de naam die ouders hun kinderen geven, blijkt gedeeltelijk hun toekomst te bepalen. Ligt het aloude cliché ‘Nomen est omen’ dan toch dichter bij de waarheid dan we zouden denken?

Saskia Aukema
“Verboden uil te storen”
Veranderde teksten op straatborden

In het zomernummer van Onze Taal vroegen we u teksten uit de openbare ruimte in te sturen waar lolbroeken iets aan hadden veranderd, waardoor er opeens iets heel anders stond. Onverwacht veel lezers namen de moeite foto’s en anekdotes te sturen, die ook nog eens hoog van kwaliteit bleken.

Rosalien Koster
“Lingewaard is een bezoek meer dan waard”
Slogans van dorpen, steden en gemeenten

Het is enorm goed toeven in Nederland – tenminste, als je de gemeenteslogans mag geloven. Geen gehucht zo klein of het heeft een slogan, die meldt dat het volop groen te bieden heeft, of ruimte voor ambitie, of anders wel gewoonweg ‘het’. Welkom in de wereld van de ‘citymarketing’.


En verder
De woorden van 2011
Oproep: bevestigen noch ontkennen
Waarom Lange Frans 'ochtond' zegt
Trainingen Taaladviesdienst


Rubrieken en series

Reacties: Surinaams woord voor partycrashen; het
Vraag en antwoord: notie/notitie van iets nemen; ga ook jij / gaat ook jij; bijelkaar / bij elkaar; aanelkaar / aan elkaar; Hoofd/hoofd Administratie/administratie; elk/elke van deze auto’s
Iktionaire: de EEWVHJV
Toen in … januari 2002: de euro
Taaltest
Van Aaf tot z: zwierenden
Ingepakt [slot]: bier dat ‘bier’ heet
Etymologica: zelf etymoloog worden: de Etymologiewiki
Aanbiedingen voor lezers
Horstlog: human mic
Tamtam: taalnieuws
Hom of kuit: is de Bijbel in straattaal een goed idee?
Taalergernissen
Gesignaleerd

InZicht: Woordenboeken voor jonge kinderen, en andere nieuwe taalboeken
NIEUW: Taalpuzzel
Lezer
Ruggespraak

Vorige Volgende