80ste jaargang nr. 1

Martine Tanghe
"Meertalig zijn helpt relativeren"
Interview met H.K.H. Prinses Mathilde

Prinses Mathilde van België leeft en werkt in een tweetalig land. Wat betekent dat in de praktijk? Hoe slaagt ze er als oorspronkelijk Franstalige in haar Nederlands bij te houden? Welke rol speelt lezen daarbij? En voorlezen? Een gesprek over fascinatie voor taal.

Berthold van Maris
Hoe is taal ontstaan?
Taalwetenschapper Jelle Zuidema over 'evolutionaire taalkunde'

De laatste jaren is er weer veel belangstelling voor de vraag hoe wij aan ons taalvermogen komen. Allerlei onderzoek in het dierenrijk heeft duidelijk gemaakt dat sommige talige eigenschappen van mensen ook bij dieren voorkomen. Even meenden onderzoekers zelfs het menselijk 'taalgen' te hebben ontdekt. Onderzoeker Jelle Zuidema volgt de ontwikkelingen op de voet.

Gaston Dorren
Onwillige praatspieren
Taal- en spraakstoornissen [2]: stotteren en broddelen

Stotteraars en broddelaars hebben veel met elkaar gemeen: ze weten wat ze willen zeggen en kunnen hun gedachten ook prima formuleren, maar goed verstaanbaar articuleren lukt vaak niet. Hoe komt dat, en hoe komen ze ervanaf?

Arjen van Veelen
'En voorts door alle andere wegen en middelen rechtens'
De dreigtaal van de aanmaning

Wat voor taal wordt er zoal gebruikt in aanmaningen en incassobrieven? Arjen van Veelen onderzocht een aantal gevallen en constateerde flinke verschillen - van relatief vriendelijk tot beangstigend vaag.

Marc van Oostendorp
De tragische dood van een taalgeleerde
Lei Limpens schrijft biografie over Willy Dols

Hij werd door zijn vakgenoten als de meest veelbelovende jonge taalkundige beschouwd. Toch zou de Sittardenaar Willy Dols nooit hoogleraar worden. Vlak voor hij zijn proefschrift kon voltooien, overleed hij in 1944 in een Duits vernietigingskamp. Zijn stadsgenoot Lei Limpens schreef een biografie over deze vurige geleerde, die dit jaar 100 zou zijn geworden.


En verder
Cabaretier François Beckers over stotteren
Hoe snelheidsboetes beter kunnen


Rubrieken en series

Reacties: zien bij blinden; Latijnse uitspraakregels voor Griekse woorden; een goed glas wijn; Friesland/Fryslân; kalender-rijtjes; ik heb zoiets van; spelvaardigheid; twee- of meertaligheid?; ondertiteling teletekst; huisnamen; ondertiteling teletekst; twee- of meertaligheid
NIEUWE COLUMN: Van Aaf tot z: baas
Vraag en antwoord: open + hart + operatie; meervoudsvormen op -s; berouwen; een donkerbruin vermoeden; internetadres afbreken
NIEUWE SERIE: Onze taal is de beste [1]: de weelde van onze verkleinwoorden
Iktionaire: communicatie
Ingepakt: joppiecratie
Etymologica: pleidooi voor een Nederlandse historsiche thesaurus
Zong: 'Sterrenstof'
Taaltest
Horstlog: bedriegerstaal
Aanbiedingen voor lezers
Toen in ... januari 1972: Mulisch
Tamtam: taalnieuws
Hom of kuit: zijn de vmbo-woordenlijsten nuttig?
InZicht: Toen football voetbal werd, en andere nieuwe taalboeken
Lezer
Ruggespraak

Vorige Volgende