79ste jaargang nr. 10

Arjen van Veelen
De kus moet nooit komen
Goede tijden, slechte tijden en het Nederlands

Goede tijden, slechte tijden bestaat twintig jaar. Wat heeft deze mateloos populaire soapserie betekend voor het Nederlands? Interview met twee scriptschrijvers van het eerste uur. "Vergeet ook niet dat een heleboel allochtonen Nederlands spreken dankzij GTST."

Kees Boonman en Jaap de Jong
'De puntjes op de i vergen nog wat tijd'
De mistige taal van de formatie

De formatietijd vraagt het tegennatuurlijke van Haagse politici. Radiostilte is het devies. De politici mijden de schijnwerpers en negeren camera's en microfoons. De schaarse woorden die vallen, vormen een rijke bron voor taalliefhebbers.

Frank Jansen
Houden journalisten zich aan de regels?
De rol van schrijfadviezen bij het bewerken van persberichten

'Vermijd te lange zinnen', 'Zet de kern voorop' – iedereen kent wel dit soort schrijfadviezen. Maar zijn het ook goede adviezen? Worden ze opgevolgd? Passen bijvoorbeeld journalisten ze toe als ze persberichten van instellingen omwerken tot krantenstukken? Aan de Utrechtse universiteit is het uitgezocht.

Peter-Arno Coppen
Ik heb zoiets van
De schoonheid van een gehate uitdrukking

Het is een van de meest beschimpte uitdrukkingen in de Nederlandse taal: ik heb zoiets van. Maar waarom is dat eigenlijk zo? En hoe geldig zijn de bezwaren? Taalkundige Peter-Arno Coppen loopt ze na, en kan er niet van onder de indruk raken – integendeel.

Erwin Wijman
Nieuwe mode: kleine letters
Onderkast verdringt hoofdletter in namen en logo's van bedrijven

Nationale-Nederlanden presenteert zichzelf tegenwoordig vaak als 'nationale nederlanden' en Alex als 'alex'. Bedrijven zweren zó massaal de hoofdletter af dat het geen toeval meer kan zijn. Wat willen ze duidelijk maken met de afslanking van hun naam? "Wie hoger van de toren blaast, kan ook dieper vallen."


En verder
Spellingcursussen
Oproep: uitvoering nieuwe website Onze Taal
Contributie 2011


Rubrieken en series

Reacties: 'kalender-rijtjes'; gebarentaalsprekers; although in 'The Elephant Song'; wielertaal; gebiedende wijs in de verleden tijd
Iktionaire: het k-woord
Vraag en antwoord: licht(e) verstandelijke handicap; halteren; Frans(e) dichter, Nederlands(e) cabaretier; burge(r)meester; het is beter dat/als er ...
Ingepakt: de opsomming
Namen op de kaart: de hoofdstad heet Hoofdstad
Aanbiedingen voor lezers
Taaltest

Horstlog: wreck
Zong: 'Cooler as ekke'
Spelen met taal: alfabetzinnen; tweetalige zinnen
Het onderzoek: praten zonder onderbrekingen
Hom of kuit: mag 'ik' in een betoog?
Tamtam: taalnieuws
Taalergernissen
Gesignaleerd
InZicht:
Doodgewone woorden, en andere nieuwe taalboeken
Lezer
Ruggespraak

Vorige Volgende