82ste jaargang nummer 2/3

Berthold van Maris
‘Een hele nacht weeën en dan nog maar een dochter’
Mineke Schipper verzamelde spreekwoorden over vrouwen

Ook de komende Internationale Vrouwendag, 8 maart, wordt er wereldwijd weer even stilgestaan bij de positie van de vrouw. Mineke Schipper weet als geen ander hoe het daarmee gesteld is. Zij reisde alle continenten over, op zoek naar spreekwoorden over vrouwen. Het leverde haar een wereldwijde bestseller op, én veel stof voor discussie.

René Appel
Goesting in taal
Interview met schrijver Tom Lanoye

Begin maart gaat de Vlaamse schrijver Tom Lanoye in Nederland op tournee met de theaterversie van zijn veelgeprezen roman Sprakeloos. Gesprek met een taalfanaat, over het beschrijven van aftakeling, de taal als kunstwerk, taalverandering en het verschil tussen fezelen en fluisteren.

Renzo Verwer
Van oude vrijster tot happy single
Termen voor alleenstaanden

Deze dagen rond Valentijnsdag gaat het veel over alleenstaanden. Of singles. Of vrijgezellen. Of hoe je ze ook noemt, want er bestaan – en bestonden – nogal wat uiteenlopende termen voor mensen zonder partner. Een overzicht.

Gaston Dorren
Slechthorend is het nieuwe doof
Taal- en spraakstoornissen [7]: doofheid

Doofheid is van alle tijden, maar de perspectieven voor dove kinderen zijn zelden zo ingrijpend veranderd als pakweg de laatste twintig jaar. Verbeterd, waarschijnlijk – maar er dreigt ook iets verloren te gaan.

Carel Jansen
De nieuwste kleren van de keizer
‘Teksten op B1-niveau’ als leeg begrip

Steeds vaker hoor je over ‘teksten op B1-niveau’. Die zouden begrijpelijk zijn voor maar liefst 95% van de Nederlanders. Waar komt dat idee vandaan? En hoe meet je zoiets? Communicatiewetenschapper Carel Jansen over ongegronde aannames en de misverstanden die daar het gevolg van zijn.

Riemer Reinsma
Óp Scheveningen, maar ín de Berg
De logica achter de voorzetsels in en op bij plaatsnamen

Tientallen lezers reageerden op de oproep in het oktobernummer van Onze Taal. Is het nu ‘op Scheveningen’ of ‘in Scheveningen’? ‘Op Charlois’ of ‘in Charlois’? En waar komen die verschillen eigenlijk vandaan? Over nieuw tegenover oud, hoog tegenover laag en groot tegenover klein.


En verder
Taaltrainingen Taaladviesdienst


Rubrieken en series

Reacties: appelstrof; seks; roodborstje; A!; groet; 'Klassewerk'; taal van het journaal; Nederlands van Di Rupo; vaak; Engels heilzaam?; geen taalkunde in Nederlands onderwijs; handvat(t)en; flutlicht
Vraag en antwoord: Zuid(-)Oost(-)Azië; Zeeuw versus Nieuw-Zeelander; zelfvoorzienend; zes kilo appels kost/kosten; zonsopgang/zonsopkomst; zo’n + meervoud;
Raarwoord: putropolitaan
NIEUWE RUBRIEK: Woordsprong: bahco en andere gereedschappen
Van Aaf tot z: tog
Toen in … februari 2003: googelen
Klassewerk
Vertaald:
wat en hoe Joegoslavisch?
Iktionaire: plofkip
Zong: ‘Er staat een paard in de gang’
Aanbiedingen voor lezers
Taalpuzzel
Taalergernissen
Gesignaleerd
Taaltest
Horstlog:
M.G.V.
InZicht: Onvertaalbaar!, en andere nieuwe taalboeken
Lezer
Tamtam:
taalnieuws
Hom of kuit: alleen universitair geschoolde leerkrachten op de basisschool?
Ruggespraak

Vorige Volgende