81ste jaargang nr. 2/3

Congres 'Taal leren'

Taal leren: óók voor volwassenen
Openingstoespraak H.K.H. Prinses Laurentien

Het wonder van de taalverwerving, en de gevolgen als die niet verloopt zoals je wilt – daar ging H.K.H. Prinses Laurentien, beschermvrouwe van het Genootschap Onze Taal, op in in haar openingstoespraak.

Peter-Arno Coppen
‘Meneer, waarom moeten we dit kennen?’
Hoe grammaticaonderwijs beter kan

Grammatica op school is verre van geliefd. Saai en oninteressant wordt het gevonden. En dat terwijl het ook boeiend zou kunnen zijn en zelfs ronduit leuk, zoals taalkundige en didacticus Peter-Arno Coppen op overtuigende wijze demonstreerde.

Hans Bennis
Het Korterlands
Anarchie in de schrijftaal

Jongeren leren tegenwoordig hun taal niet meer goed schrijven, zo hoor je vaak. De beschuldigende vinger gaat dan algauw in de richting van sms en Twitter. Is dat terecht? En hoe werkt dat eigenlijk, schrijven in die nieuwe media? Gelden daar misschien toch ook regels voor, ongeschreven regels? Hans Bennis deed er onderzoek naar.

Twents, de wortel van alle talen
Groenman-taalprijswinnaar Herman Finkers over zijn moedertaal

Op het congres van Onze Taal ontving cabaretier Herman Finkers de Groenman-taalprijs van de Stichting LOUT (Let Op Uw Taal). Finkers reageerde, niet met een conference, maar met een “verdomd geleerde” lezing over het Twents. “Het is niet zo dat je een raar accent kunt afleren, je leert er alleen maar een ander raar accent bij.”

Paula Fikkert
Het talenwonder in de wieg
Hoe we een (vreemde) taal leren

In de wieg leveren kinderen misschien wel de grootste wetenschappelijke prestatie uit hun bestaan. Dan gaan ze de dagelijkse brij van woorden die ze horen, moeiteloos te lijf met analyses, hypotheses en statistieken. Jammer natuurlijk dat ze ons er zelf nog niets over kunnen vertellen, maar wetenschappers hebben methoden ontwikkeld om hun geheimen toch te ontrafelen.

Geert van Istendael
De sleutel tot de grote wereld
Standaardtaal leren als weg naar verheffing

Taal leren móét, daarover was iedereen het op het congres natuurlijk wel eens. Maar wélke taal moet je in Nederland en Vlaanderen dan leren? Verkavelingsvlaams? Poldernederlands? Hollands? Brabants? Nee, vindt de Vlaamse schrijver Geert van Istendael, dat moet de gemeenschappelijke taal zijn van alle Nederlanders en Vlamingen: het Standaardnederlands. Een vurig pleidooi.

En:
Forumdiscussie: zit het onderwijs in andere talen het Nederlands in de weg?


En verder
Trainingen Taaladviesdienst
Vondel-prijsvraag: uitslag


Rubrieken en series

Vraag en antwoord: de paar / het paar; decimeren (betekenis); sociale/sociaal + netwerksite; Latijn/Latijns; zowel ... als ... als ...; ratte(n)kruid/ratte(n)kruit
Reacties: My Dictionary; het; Naar Nederland; laatste loodjes leggen; less napkins, more planet; "kleine bruine coffeetas"; borstsparend vs. borstbesparend; octante; voorde; pesjonkele; gemeenteslogans; Tsjechisch foutje
NIEUWE RUBRIEK 'Vertaald': spookasem
Iktionaire: succesvolle verbinding
Toen in … februari 1952: Bengaals bloedbad
Zong: ‘Bagagedrager’
Taaltest
Van Aaf tot z:
het nieuwe pinnen
Namen op de kaart: onderzeese heuvels en dalen
Horstlog: kan iemand dat eens uitleggen?
Aanbiedingen voor lezers
Taalpuzzel
Tamtam:
taalnieuws
Hom of kuit: moeten we ons inspannen voor het Standaardnederlands?
Taalergernissen
Gesignaleerd
InZicht:
De managementcode gekraakt, en andere nieuwe taalboeken
Lezer
Ruggespraak

Vorige Volgende