78ste jaargang nr. 12

Berthold van Maris
Het verschil tussen naakt en bloot
Het woordenboek in ons hoofd

Een aap is een "vierhandig zoogdier uit de orde der primaten" - althans: volgens het woordenboek. Maar wij mensen denken bij het woord aap aan iets anders: allereerst aan 'dierentuin', dan aan 'mens', pas dan aan 'dier' en vervolgens aan 'banaan'. Dat blijkt uit recent woordassociatie-onderzoek, dat een nieuw licht werpt op hoe woorden werken in ons brein.

Daniël Janssen en Nicole Mulder
De taal van de onderbuik
De retoriek van Geert Wilders

Waaraan dankt PVV-leider Geert Wilders zijn succes? Vaak wordt gezegd: hij speelt handig in op de emoties van de kiezers, vooral op hun onderbuikgevoelens. Is dat ook zo? Gebruikt hij meer emotionele argumenten dan bijvoorbeeld Femke Halsema en Alexander Pechtold? Onlangs is daar onderzoek naar gedaan.

Redactie Onze Taal
Het taaljaar 2009
Engels op de universiteit, sms-taal, taalbestsellers en meer

Wat gebeurde er het afgelopen taaljaar? Er verscheen een regelrechte taalbestseller, het hoger onderwijs leek verder te verengelsen en ondertussen stond ook het wetenschappelijk onderzoek niet stil – naar de invloed van sms-taal bijvoorbeeld. Maar dat was nog lang niet alles. Het taaljaar 2009 in vogelvlucht.
Plus: meningen van bekende taalgebruikers

Saskia Aukema
Ford Onderdelen Rammelen Dagelijks
Pseudo-verklaringen van merknamen

Opel is vooral "Op Papier erg Leuk", de kleren van C&A zijn "Cheap & Awful" en de slogan "Life's Good" van elektronicagigant LG kan volgens sommigen beter luiden: "Lekker Gammel". De pseudo-verklaringen zijn soms treffender dan de originele – en vaak veel grappiger.


En verder
Nieuw gezicht voor Onze Taal
Groenman-taalprijs voor Drs. P
Trefwoordenregister 2009


Rubrieken en series

Reacties: middenstandsrijm; ondanks dat; sollicitatiebrieven op bestelling; "Mijn ING"; ministerie Nederlands in Utrecht; wasmachine (m/v); Nederlands in Roemenië in 1989
Gaten in de taal: partycrashen; 'Don't mention the war!'
Iktionaire: zelfhulpboeken
Vraag en antwoord: goedheiligman; onderhavig/onderhevig; LED/led + verlichting; het is noodzaak om; her en der / hier en daar
Spaan: voetbalmeisje
Aanbiedingen voor lezers
Namen op de kaart: bergbergen en heuvelheuvelheuvels
Taaltest
Horstlog:
één ei is geen ei
Bargoens [14; slot]: poet
Zong: 'Huis aan zee'
Tamtam: taalnieuws
Hom of kuit: Moet de kak-r worden tegengegaan?
InZicht: Tien jaar nieuwe woorden, en andere nieuwe taalboeken
Spelen met taal: vrouwenzinnen; ovt-rijgen
Ruggespraak

Vorige Volgende