80ste jaargang nr. 4

Ed Schilders
Rijmen voor een radiotoestel
Slagzinprijsvragen: een opgedoken archief van een verdwijnend fenomeen

Menig gezin wijdde zich decennialang aan het bedenken van een mooie slagzin, want wie wilde nu niet dat felbegeerde "merkrijwiel" in de wacht slepen? Maar het einde voor zulke prijsvragen lijkt nabij. Gelukkig behoedt een nieuw archief vol oude slogans het genre voor de vergetelheid. "Ook onder in de kolenmijn / Smaakt Smarius zo reuze fijn!"

Marc van Oostendorp
Engels voor peuters, vreemde z-klanken en alles
Op de Grote Taaldag vieren taalkundigen de taal

Begin februari kwamen bijna alle taalonderzoekers van Nederland bij elkaar voor een groot congres. Waar houden zij zich zoal mee bezig? En wat beweegt hen om hun leven in het teken te stellen van de taal?

Eline Hoogenboom
"We geven de woorden bijnamen"
De straattaal van de meiden van Kanaleneiland

Over straattaal is al zó veel geschreven dat iedereen nu wel weet dat doekoe 'geld' is, en dat patas 'schoenen' zijn. Maar hoe werkt die jongerentaal precies in de praktijk? Een verslag vanuit het Utrechtse Kanaleneiland, waar hoofddoeken en hoodies (sweatshirts met capuchons) het straatbeeld bepalen en meiden 'tangas' heten.

Marc van Oostendorp
"Ook uit Indië?"
Een vergeten kamptaal uit de Japanse bezetting

Tijdens de eerste jaren van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië ontstond er onder jongeren in de interneringskampen een eigen taal: een mengeling van Nederlands met uitdrukkingen uit het Maleis en de straattaal van Jakarta. Een van de laatste mensen die zich deze bijzondere variant nog herinneren, is Frans Schreuder. "Het was een luchtige taal, maar ook een beetje macho."

Gaston Dorren
Gespierde taal
Taal- en spraakstoornissen [3]: articulatieproblemen

Aan het voeren van een simpel gesprekje komen meer dan honderd spieren te pas, via vele zenuwen aangestuurd door de hersenen. Er hoeft maar ergens in dat ingewikkelde systeem iets mis te gaan, of het is al te horen aan onze spraak. Niet vreemd dus dat er zo veel soorten articulatiestoornissen zijn.


En verder
Onderzoek in tekstbestanden Amerikaans Nederlands
Trainingen Taaladviesdienst


Rubrieken en series

Reacties:
oude meervoudsvormen op -s; vergroten en verkleinen; baas; joen; meertalige opvoeding; stuil; sappie; makelaarstaal; gnuiven; navolgbaar
Iktionaire: hartelijks
Vraag en antwoord: de winkel opent; hebben/zijn de revue gepasseerd; thans, althans en nochtans; vervoeging van matchen; sopraan, alt, tenor en bas
Onze taal is de beste [2]: de logica van onze klinkerspelling
Aanbiedingen voor lezers
Taaltest
Van Aaf tot z: Marokkanen weigeren
Ingepakt: een kieteltje
Toen in ... april 1980: teletekst
Horstlog: de kers op de taart
Zong: 'Volg me naar later'
Hom of kuit: mag de premier Engels idioon gebruiken?
Tamtam: taalnieuws
Taalergernissen
Gesignaleerd

InZicht: Oud schrift in Limburg, en andere nieuwe taalboeken
Lezer
Ruggespraak

Vorige Volgende