78ste jaargang nr. 4

Blik op de autotaal
Deze maand wordt in Amsterdam weer de AutoRAI gehouden. Tien dagen lang staan dan de meest uiteenlopende wagens centraal: van de Toyota Verso via de Audi A8 tot de Alfa Romeo Mito.
Hoe worden die autonamen eigenlijk gekozen? Waarom doopt Renault zijn zakenauto 'Laguna', maar beperkt BMW zich tot het toekennen van het nummer 750?
En hoe worden al die auto's verkocht? Is het de taal die het verschil maakt tussen kijken en kopen? Helpt het als je praat over 'gefacelifte hybrides' en 'zespitters met knieairbags'? Twee artikelen bieden een blik op de autotaal.

Jan Erik Grezel
"De distributieriem komt eraan"
De taal van de autoverkoper

Van louche autohandelaren met gladde praatjes tot merkdealers in strak pak: alle autoverkopers bespelen de klant met taal. Maar ze doen dat wel op heel verschillende manieren.

Erwin Wijman
Van 7-serie tot Picanto
Namen van automodellen

De Renault Laguna is wel even een andere auto dan de Renault Twingo. De eerste is een grote zakenauto, de tweede een eenvoudig stadswagentje. Tussen de Audi A8 en de Audi A3 gaapt eenzelfde kloof. Automerknamen zeggen dus niet alles – typen, modellen, dáár gaat het om. Hoe worden die zoal aangeduid? Waarom? Werkt het? En gaat het weleens mis? Over het Croma-effect, het Prius-syndroom en het 911-gevaar.


Berthold van Maris
Talen die je er gratis bij krijgt
Meertalig met alleen het Nederlands op zak

Wie het Nederlands beheerst, begrijpt vanzelf ook iets van andere, verwante talen: het Fries, het Afrikaans, maar ook oudere talen als het Negerhollands en het Oudnederlands. Dat is niet alleen handig, er blijkt ook veel te genieten te zijn. "Die no ben waar, wat joe praat."

Paulien Cornelisse
Nekharen overeind of naakt dansend op tafel?
Wat onze taal zegt over onszelf

Is het er nu allemaal veel duidelijker op geworden sinds mensen kunnen praten? Niet echt eigenlijk, vindt NRC-columnist en cabaretier Paulien Cornelisse. Half april verschijnt haar boek Taal is zeg maar echt mijn ding, met daarin haar geheel eigen kijk op onze hedendaagse pogingen tot communicatie.

Hans Heestermans
'Albert Heijn' of 'de Albert Heijn'?
Het lidwoord voor supermarkten, boektitels en omroepen: de resultaten

Doet u boodschappen bij 'Aldi' of bij 'de Aldi'? Kijkt u inderdaad naar 'de KRO', maar naar 'BNN' – zonder lidwoord? Deze en soortgelijke vragen legden we u vorig jaar oktober voor. De kwestie bleek erg te leven: maar liefst drieduizend Onze Taal-lezers lieten ons weten wanneer ze wél een lidwoord gebruiken en wanneer niet. Een overzicht van de uitkomsten.


Rubrieken en series

Reacties: tot stilstand gekomen; taalergernissen; rangeerstation; verrijking; basterdwoorden; tweetalig onderwijs; 'Kinderballade'; taal Youp van 't Hek; uitspraak buitenlandse plaatsnamen
Iktionaire: het probleem van de oplossing
Vraag en antwoord: ik sla links( )af; een trend is/heeft ingezet; mevrouw voor een titel?; zalig, armzalig en rampzalig; bij/van iemand weggaan; facturabel/factuurabel
Taaltest
Spaan: onschuldige woorden
NIEUWE COLUMN:
Horstlog: kieteren
Aanbiedingen voor lezers
Net als in de film: asfaltjungle
Zong: 'Mia' en 'Rosa'
Het onderzoek: het meten van Poldernederlands
Hom of kuit: moeten de traditionele talenstudies verbreed worden?
Tamtam: taalnieuws
Taalergernissen
Gesignaleerd

InZicht: Zwakke lezers, sterke teksten?, en andere nieuwe taalboeken
Spelen met taal: kom Spanje in; 'omwoorden'
Ruggespraak

Vorige Volgende