Nu we communiceren per e-mail en WhatsApp, is de tijd van hoogachtend voorbij. Maar wat schrijf je dan wél? En kun je de baas aanspreken met hey en groeten met toedeloe?

Kaat Schaubroeck

Ik ben een niet zo snuggere ‘trezebees’. Iemand met vlechtjes misschien, zeker niet het type aan wie je loonsverhoging moet gaan vragen. Dat schijnen anderen althans af te leiden uit de manier waarop ik mijn mails afsluit. Ik schrijf namelijk nogal vaak ‘groetjes’ en in een onstuimige bui ook weleens ‘zonnige groetjes’. En dat hoort niet, volgens kenners. “Afsluiten met groetjes is niet slim”, meldt het opinieblad Elsevier. “Het tast iemands gezag aan. Vooral onverstandig in leidinggevende functies.” “Sympathiek, maar ook wel erg kinderlijk”, vindt NRC dan weer. “Een meisje met twee staartjes.”

Ook geen aanhanger van groetjes, en dan drukken we ons zacht uit, is Brigitte Balfoort, VTM-journaliste en sinds 2014 ook een geschoold etiquettespecialiste. “Ik ben er allergisch voor, en bij uitbreiding voor alle verkleinwoorden. Het is zo infantiel, betuttelend ook. Maar ik merk wel bijna dagelijks dat mensen onzeker zijn over hoe het hoort, zeker wanneer ze mails schrijven.”

Wilt u verder lezen? Log dan hieronder in