Traditionele woordenboeken moeten zo compact mogelijk zijn, maar online is er een zee van ruimte. In Leiden werken wetenschappers aan een woordenboek van hedendaags Nederlands waarin ze uitpakken met woordcombinaties, betekeniswerelden en ‘semagrammen’.

Berthold van Maris

Foto: Tom Croes

Foto: Tom Croes

In 2015 maakte het Instituut voor Nederlandse Lexicologie bekend dat het Algemeen Nederlands Woordenboek (ANW), waaraan al zestien jaar wordt gewerkt, “wegens bezuinigingen” binnen een paar jaar “versneld zal worden afgerond”. Dat was een opmerkelijk bericht. Want het ANW, een groot, wetenschappelijk verantwoord onlinewoordenboek dat de woordenschat van het Standaardnederlands van 1970 tot heden beschrijft, was op dat moment nog verre van voltooid. Van de 130.000 woorden die nu in de database staan, waren er in 2015 pas een kleine 20.000 volledig beschreven. Versnelde afronding binnen een paar jaar zou betekenen dat het woordenboek heel erg onaf zou blijven. En wat heb je aan een onaf woordenboek?

Dat moeten ze bij het instituut vervolgens ook gedacht hebben, want het laatste nieuws is dat ze er, gelukkig, mee doorgaan. Met iets minder mankracht (m/v), maar met steeds slimmer wordende computertechnieken.

Wilt u verder lezen? Log dan hieronder in