Waar komt het woord teddybeer vandaan? En wie of wat klopt er bij een ‘klopjacht’? Iedereen stelt zich weleens dit soort vragen over doodnormale woorden. Binnenkort verschijnt een nieuw boekje vol antwoorden.

Instituut voor de Nederlandse Taal (IvdNT) en redactie Onze Taal

Je kunt lekker kikkererwten eten, naar een soap kijken, en op de kermis een suikerspin bestellen. Maar je kunt daar op een bepaald moment ook vragen bij gaan stellen. Want wat heeft een kikkererwt met kikkers te maken? En een soap met zeep? En waar komt het woord suikerspin precies vandaan?

Illustratie: Studio Mals

Illustratie: Studio Mals

Wat dat laatste betreft: een suikerspin is gemaakt van suiker, dus dat verklaart het eerste deel van het woord. Maar verwijst het tweede deel, spin, naar het achtpotige diertje? Nee, maar waarnaar dan wél? Dat valt te lezen in een naar deze kwestie genoemd boekje dat binnenkort verschijnt: Waar komt suikerspin vandaan? Het is samengesteld door het Instituut voor de Nederlandse Taal (IvdNT) en de redactie van Onze Taal, als opvolger van Waar komt hagelslag vandaan? (2015) en Waar komt pindakaas vandaan? (2013). Behalve op de suikerspin-kwestie gaat het in op nog 99 andere vragen over alledaagse woorden. Hieronder een voorproefje.
 

Wilt u verder lezen? Log dan hieronder in