Sinds de verkiezing van Trump is nepnieuws een hype. Maar nieuw is het niet: ook honderd jaar geleden drukten kranten zo nu en dan compleet verzonnen nieuwsberichten af. Alleen heetten ze toen anders.

Peter Burger - Universiteit Leiden

Broodje aap, hoax, en tegenwoordig vooral: nepnieuws. Die woorden gebruiken we voor nieuwsberichten die geheel of gedeeltelijk verzonnen zijn. Broodje aap stamt uit 1978; het komt van de gelijknamige verzameling sterke verhalen van Ethel Portnoy. Hoax (spreek uit: ‘hooks’; afgeleid van hocus pocus) werd populair na de opkomst van internet in de jaren negentig en doelde oorspronkelijk op valse waarschuwingen voor computervirussen.

Het meest recente woord, nepnieuws, danken we aan de verzonnen berichten die via Facebook en Twitter circuleerden tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Toen ook Donald Trump zelf het woord ging gebruiken (tegen een CNN-journalist: “You are fake news!”), werd nepnieuws een hype.

Maar verzonnen nieuws is niets nieuws. Ook honderd jaar geleden stonden er al broodjes aap in de krant. Hoe noemden de journalisten van toen zo’n verhaal? En hoe verklaarden ze die missers?

Wilt u verder lezen? Log dan hieronder in