Kunnen maar ook kennen
Het schoolvak Nederlands op de schop
Bij het vak Nederlands op de middelbare school draait het meer om vaardigheden dan om kennis. Moet dat eigenlijk niet anders? Hoe dan? Leraren buigen zich erover.
Wat leer je op de middelbare school bij Nederlands? Vooral vaardigheden, zoals schrijven en discussiëren. Kennis (van bijvoorbeeld koppelwerkwoorden of de literatuur) speelt een minder grote rol. Maar dat moet veranderen, vinden deskundigen: behalve om ‘kunnen’ moet het meer om ‘kennen’ gaan. Het meinummer van Onze Taal schenkt ruim aandacht aan de toekomst van het schoolvak Nederlands.
In dat nummer nóg iets over Nederlands op school: hoe leerlingen via spelletjes en games enthousiast worden gemaakt voor het vak. Verder een verrassend stuk over de (talige) geschiedenis van ‘nepnieuws’, een boeiend interview met een spraakdeskundige over stemmen herkennen in misdaadonderzoek, en antwoord op de vraag hoe kinderen hun moeder aanspreken: met mama, mam of Maria? En natuurlijk nog veel meer.
Bij het vak Nederlands op de middelbare school draait het meer om vaardigheden dan om kennis. Moet dat eigenlijk niet anders? Hoe dan? Leraren buigen zich erover.
Sinds de verkiezing van Trump is nepnieuws een hype. Maar nieuw is het niet: ook honderd jaar geleden drukten kranten zo nu en dan compleet verzonnen nieuwsberichten af. Alleen heetten ze toen anders.
Zeg je ‘moeder’ tegen je moeder? Of ‘ma’? Of ‘mam’? Het blijkt allemaal nogal gevoelig te liggen. Veel mensen hebben ook meer dan één woord nodig om hun ouders aan te spreken.
Veel politiemensen lijden aan het ‘CSI-effect’: ze hebben veel te hoge verwachtingen van wat spraakdeskundigen voor hen kunnen betekenen. Wat kan een onderzoeker wél doen om een misdadiger te ontmaskeren?