Ik hoor weleens dat mannen het over hun ‘blouse’ hebben. Maar bij mannen heet dat toch ‘overhemd’? En mag je trouwens in plaats van blouse ook bloes schrijven?

Taaladviesdienst Onze Taal

Om met de laatste vraag te beginnen: ja, dat mag. Zowel blouse als bloes is een juiste spelling. Het woord is in de negentiende eeuw uit het Frans overgenomen in de vorm blouse; tegen het eind van die eeuw kwam de vernederlandste schrijfwijze bloes op, die sinds 1914 in Van Dale staat. Veel mensen vinden blouse wat netter of verzorgder overkomen dan bloes, maar spellingtechnisch gezien zijn het gelijkwaardige vormen.

In de praktijk wordt blouse/bloes weliswaar vooral voor dameskleding gebruikt en overhemd (of kortweg: hemd) voor herenkleding, maar de termen kunnen ook omgekeerd worden toegepast. Een man kan dus ook een blouse dragen – in elk geval in Nederland; in Vlaanderen is die term minder gewoon – en een vrouw ook een overhemd. Een blouse voor mannen is wat minder zakelijk dan een overhemd: het is eerder vrijetijdskleding.

Overigens kon blouse ook in het verleden al een mannenkledingstuk aanduiden: een soort kiel. Het Woordenboek der Nederlandsche Taal schreef in 1903 dat blouse meestal werd gebruikt “voor een vrouwenlijfje met mouwen, als bovenkleeding; soms ook in toepassing op een jongenskiel; zelden van een arbeiderskiel”.