87ste jaargang nummer 2/3

Dit nummer staat voor een groot deel in het teken van ‘De taal van kleding’. Wat zeggen teksten op shirts? Welke uitdrukkingen komen uit de kledingindustrie? Hoe schrijf je over mode? En is er een verband tussen taal- en kledingmode? Het komt allemaal uitvoerig aan bod.

Daarnaast is er vanwege de aanstaande Boekenweek een royaal interview met Griet Op de Beeck, dit jaar de auteur van het Boekenweekgeschenk. En een stuk van Kees van Kooten over een opmerkelijke uitdrukking uit zijn Haagse jeugd: Even dop! Daarnaast natuurlijk de gebruikelijke rubrieken en columns, waarin onder (veel) meer aandacht voor het woord oliemannetje, katten-Nederlands en de namen van wifinetwerken.

M02b988b6f508aceddc2472ce631bbd6f4
<p>Praten via je kleding</p>

Praten via je kleding

Wat zeggen teksten op shirts?

Margaret Thatcher zal er vast geen goede herinneringen aan hebben gehad: haar fotomomentje met de modeontwerpster Katharine Hamnett in 1984. De anti-kruisrakettentekst op Hamnetts shirt ging de hele wereld over. Het liet heel goed de kracht zien van de combinatie woorden-kleding.

<p><em>Niemendalletje</em>, <em>onesie</em> en <em>slimme jas</em></p>

Niemendalletje, onesie en slimme jas

Klerenwoorden en modetaal

Voor kleren bestaan er heel veel woorden, afkomstig uit verschillende talen en tijden. En ook al die termen zijn weer onderhevig aan mode. Wat ooit een ‘naveltruitje’ was, is nu een ‘croptop’, en ‘platte schoenen’ heten ook wel ‘flatjes’.

<p>‘Iemand van katoen geven’</p>

‘Iemand van katoen geven’

Uitdrukkingen uit de textielindustrie

De textielindustrie is altijd zó verweven geweest met ons dagelijks leven dat er wel vele uitdrukkingen uit moesten voortkomen. Over laken, touw en kepers.

<p>‘Schoudervullingen als bakstenen’</p>

‘Schoudervullingen als bakstenen’

Schrijven over mannenmode

Als hoofdredacteur van Esquire en stijlcolumnist van de Volkskrant schrijft Arno Kantelberg over de kleding van de man. Hoe vindt hij de juiste woorden?

<p>Gave wijde pijpen, flexe baggy trousers</p>

Gave wijde pijpen, flexe baggy trousers

Overeenkomsten tussen taal en mode

De taal verandert voortdurend, en dat geldt ook voor onze kleding. Beide veranderingen beginnen vaak bij hippe jongeren in de steden. Lijken taalmodes en kledingmodes ook verder zo veel op elkaar?

<p>“Ik hou niet van niksige woorden”</p>

“Ik hou niet van niksige woorden”

Gesprek met Griet Op de Beeck, schrijfster van het Boekenweekgeschenk

Ze zijn immens populair, de romans van Griet Op de Beeck. Dit jaar schreef zij het Boekenweekgeschenk: Gezien de feiten, dat 10 maart verschijnt. Wat is de kracht van deze Vlaamse volbloedschrijfster?