Een probleem aanvliegen, uit je comfortzone stappen … Japke-d. Bouma neemt in haar NRC-columns al jarenlang kantoorjargon op de hak. Wat zijn de allerergste termen?

Redactie Onze Taal

Japke-d. Bouma: “Maar iemand in zijn zwakte zetten, dat hoor je nou nooit.” (Foto: Eelkje Colmjon)

Japke-d. Bouma: “Maar iemand in zijn zwakte zetten, dat hoor je nou nooit.” (Foto: Eelkje Colmjon)

Normaal wordt Japke-d. Bouma nog weleens bekogeld met tomaten als ze spreekt op ministeries en dergelijke, zo vertelt ze bij haar opkomst met enig gevoel voor drama, maar in het Beatrix Theater knikt het Onze Taal-publiek instemmend tijdens Bouma’s pleidooi tegen dikdoenerig kantoorjargon. “Een warm bad” dus, zo veel bijval, vindt Bouma – om meteen de draak te steken met die term, want koelt zo’n warm bad eigenlijk niet binnen de kortste keren af? En dan moet je eruit en sta je daar in je blootje op de werkvloer.

In de weken voor het congres mochten de leden van Onze Taal en de volgers op de sociale media laten weten wat zij de ergerniswekkendste termen vinden uit het kantoorleven. Hier de top-vijf daaruit, voorzien van een toelichting van Bouma.

1. In je kracht staan

Bouma: “Uitdrukking waar iedereen bultjes van krijgt en die desondanks nog altijd gebruikt wordt door managers om mensen dingen te laten doen die ze eigenlijk niet willen. Echte kracht zit in stille hoekjes: zachtheid, tederheid, en andere dingen die managers vaak ‘zwakte’ zouden noemen. Maar iemand in zijn zwakte zetten, dat hoor je nou nooit.”

2. Iets tegen iemand aan houden

“Zeg nou zelf: dat klinkt toch alsof je de vertrouwenspersoon op je werk moet bellen?” Bouma vraagt tegenwoordig dan ook hoelang mensen iets tegen haar aan gaan houden, op welke hoogte, of ze erbij kan blijven staan of juist moet gaan liggen en wanneer het weer van haar af wordt gehaald.

3. Papadag

“Je bent altijd papa als je papa bent. Je kunt niet tegen je kinderen zeggen: ‘Vandaag is papa geen papa, jongens, dat was gisteren.’” Bouma’s voorstel: “We noemen papadag gewoon ‘de dag dat je thuis bent met je kinderen. Een dag die zó vanzelfsprekend is dat die geen naam mag hebben’.”

4. Succes is een keuze

“Als dat zo zou zijn, zouden de ziekenhuizen niet vol zitten met mensen die even geen succes hebben”, zegt Bouma. “Bovendien: er is al zo veel keuzestress; daar kan succes echt niet meer bij.”

5. Meeting

Bouma: “Onderdeel van een toenemende zorgwekkende ontwikkeling van Engels waar dat helemaal niet nodig is, zoals caffeine break voor ‘koffiepauze’, refill voor ‘nog een bakkie’, incompany foodcourt voor ‘kantine’ en een ask neerleggen voor ‘een vraag stellen’.”

Tot slot heeft Bouma ook nog een “take-home message”: “Dood aan alle jeukwoorden! Het kan, als wij het maar willen en ermee beginnen. Leve het vrije woord.”