86ste jaargang nummer 12

In het laatste nummer van 2017 een interview met scheidend Onze Taal-directeur Peter Smulders, plus een uitgebreide terugblik op het Onze Taal-congres van 7 oktober. Daarnaast staan we -  gewoontegetrouw in het decembernummer - stil bij het voorbije taaljaar, met een nieuwsoverzicht en de mening van bekende taalgebruikers. 

M02b988b6f508aceddc2472ce631bbd6f4
<p>“Het gaat om de gewone taalgebruiker”</p>

“Het gaat om de gewone taalgebruiker”

Peter Smulders, scheidend directeur van Onze Taal

Peter Smulders was 34 jaar lang de stuwende kracht achter de professionalisering van het Genootschap Onze Taal. Hoe is het hem – anders dan de Vlaamse zustervereniging – wél gelukt om de organisatie levend te houden? De afscheidnemende directeur blikt terug.

<p>

"Taal is ons houvast"

Wat voor taal gebruik je wanneer? Wat is het effect van de woorden die je kiest? Om dit soort vragen draaide het tijdens het 31ste tweejaarlijkse congres van Onze Taal, dat op 7 oktober werd gehouden in het Beatrix Theater in Utrecht. De volgende pagina’s geven een indruk van wat de 1500 enthousiaste bezoekers die dag allemaal te zien en te horen kregen.

<p>“Aantoonbaar een mooie taal”</p>

“Aantoonbaar een mooie taal”

Hoe staat het Nederlands ervoor?

Hans Bennis, algemeen secretaris van de Nederlandse Taalunie, opende niet alleen het congres, maar ook de Week van het Nederlands, die begin oktober plaatsvond.

<p>“Er kan niet genoeg Nederlands zijn”</p>

“Er kan niet genoeg Nederlands zijn”

Hoe het Vlaams zijn eigen plaats opeist

In Vlaanderen leerde je dat het niet autostrade is, maar autosnelweg, en niet zetel maar fauteuil. Inmiddels is het tij gekeerd, zo legde Ann De Craemer, columniste van De Morgen en Onze Taal, in Utrecht uit.

<p>‘Mag ik dit even tegen je aan houden?’</p>

‘Mag ik dit even tegen je aan houden?’

De dikdoenerigste woorden op kantoor

Een probleem aanvliegen, uit je comfortzone stappen … Japke-d. Bouma neemt in haar NRC-columns al jarenlang kantoorjargon op de hak. Wat zijn de allerergste termen?

<p>Woorden als wapens</p>

Woorden als wapens

Hoe taal ons leidt en misleidt

Reclamemaker Jaap Toorenaar, geestelijk vader van beroemde slogans als ‘Een beter milieu begint bij jezelf’, sprak op het podium enthousiast over misleidende taal. En in de pauze vertelde hij verder.

<p>‘Die zin doet me pijn aan de oren’</p>

‘Die zin doet me pijn aan de oren’

Beter discussiëren over taalkwesties

Als taalkundige en hoogleraar vakdidactiek ziet Peter-Arno Coppen discussies over taal geregeld ontsporen. Dat kan beter.

<p>Een kus in de wiskundetekst?</p>

Een kus in de wiskundetekst?

De taalkloof tussen experts en algemeen publiek

Wetenschappers spreken vaak een heel andere taal dan het grote publiek. Als íémand dat weet, is het Ionica Smeets: wiskundige, columnist en hoogleraar wetenschapscommunicatie.

<p>Het taaljaar 2017</p>

Het taaljaar 2017

Meningen van bekende taalgebruikers

Acht min of meer bekende Nederlanders beantwoorden ieder vijf vragen over het voorbije taaljaar 2017.

<p>Het taaljaar 2017</p>

Het taaljaar 2017

Dit jaar in het nieuws

Waarover ging het taalnieuws in 2017 zoal? Een overzicht.