Doordat nieuwswebsites snel veranderen, kan de redactie van Onze Taal niet garanderen dat onderstaande koppelingen nog werken.

  • Dialect De Vlaamse overheid en de Nederlandse Taalunie investeren samen 800.000 euro in dialectonderzoek aan de Universiteit Gent. Daarmee kan het vorig jaar nog bedreigde Woordenboek van de Vlaamse dialecten alsnog worden afgewerkt en gedigitaliseerd. (Zie ook ‘Tamtam’ in het novembernummer van 2012.)
  • Spatie De winnaar van de verkiezing van ‘de onjuiste spatie van 2012’ is de spatie in het nieuwe logo van het Rijksmuseum; die kreeg 50% van de stemmen. Nummer twee werd “Speelterrein voor twee tot zes jarigen”, nummer drie “oude kaaskroketten”.
  • Kindernamen Daan en Emma waren in 2012 de populairste kindernamen, net als in 2011. Dat blijkt uit de jaarlijkse top-20 van de Sociale Verzekeringsbank. Op de tweede plaats staan Bram en Sophie, en op de derde plaats Sem en Julia.
  • Zlatan Zlatanera, een werkwoord dat ‘iets met veel machtsvertoon aanpakken’ of ‘domineren’ betekent en dat is afgeleid van de Zweedse voetballer Zlatan Ibrahimović, is opgenomen in het Zweedse woordenboek. Het is een leenwoord uit het Frans, waarin zlataner al een poosje populair is.
  • Krachtterm Shit is de meestgebruikte krachtterm in Engelstalige e-mails (43%), gevolgd door fuck(39%) en damn(18%). Dat leert onderzoek van het Amerikaanse bedrijf Cue.