Door Raymond Noë


Taalkalenders

Behalve de taalkalenders van Onze Taal (zie de webwinkel) liggen er ook drie kalenders van Van Dale in de winkel: de Taalscheurkalender, de Junior taalscheurkalender en de Taalvoutjes-kalender. De eerste twee bevatten vooral stukjes over woorden en uitdrukkingen, en de laatste presenteert grappige taalfouten die eerder werden gepubliceerd op de website Taalvoutjes. De Van Dale-kalenders kosten € 14,99 per stuk.


Engels in het basisonderwijs

Engels in het basisonderwijs is een hot item. Een van de bezwaren tegen alle plannen om vroeg te beginnen met lessen in het Engels geldt de beheersing van het Engels door de leerkrachten: is die wel goed genoeg? Om scholen te helpen bij het bepalen van het benodigde niveau van de leerkrachten heeft de Stichting Leerplanontwikkeling (SLO) onlangs een rapport gepubliceerd dat de benodigde competenties inventariseert op basis van literatuurstudie en een meningenonderzoek onder de leerkrachten zelf. Het rapport Verkenning van competenties voor leerkrachten Engels in het basisonderwijs is te downloaden op de website van de SLO.


Woordenboekvragen

Ter gelegenheid van de onlangs verschenen nieuwe editie van de grote Van Dale heeft hoofdredacteur Ton den Boon een boekje samengesteld waarin antwoord wordt gegeven op vragen die bij je kunnen opkomen bij het verschijnen van een woordenboek – met natuurlijk als hamvraag 'Wanneer wordt een woord opgenomen in de Van Dale?' Maar ook andere kwesties komen aan bod, zoals 'Hoe weet Van Dale dat een definitie herzien moet worden?', 'Klopt het dat er zo veel schuttingwoorden in Van Dale staan?', 'Geven woordenboekmakers weleens hun persoonlijke mening in definities?', en nog 36 andere vragen.

  • Waarom staat kikkervet niet in de Dikke Van Dale? Alles wat je altijd al wilde weten over de Dikke Van Dale is een uitgave van Van Dale en kost € 5,– (gelijmd, 124 blz.). ISBN 978 94 6077 278 8

Taalkunde voor iedereen

In Rechts is waar de duim links staat geeft taalkundige José Vandekerckhove op onderhoudende toon tekst en uitleg bij 33 onderwerpen uit alle aandachtsgebieden van de taalkunde, van filologie tot psycholinguïstiek. De inhoud varieert van praktische stukjes over regels op het gebied van bijvoorbeeld verkleinwoorden, lange zinnen, samentrekkingen en spelling, tot wat meer beschouwelijke tekstjes waarin kort wordt ingegaan op bijvoorbeeld Engels in het Nederlands, slogans, rijm, verbloemend taalgebruik, naamgeving en literair Nederlands.

  • Rechts is waar de duim links staat. 33 tinten taal is een uitgave van Pelckmans en kost € 12,50 (ingenaaid, 84 blz.). ISBN 978 90 289 8373 1

Lidwoorden leren

Mensen die het Nederlands als tweede taal leren, hebben vaak de grootste moeite met onze lidwoorden. Het is enorm lastig te bepalen wanneer je de dan wel het gebruikt, en daarbij helpt het oefenboek Het lidwoord van Willeke van Heumen-van Schijndel. In dit boek geeft ze de regels (en uitzonderingen) die er zijn voor lidwoordgebruik (wanneer wel, wanneer niet), en concentreert ze zich vervolgens op het lidwoord het (want alles wat geen het krijgt, krijgt de) en kijkt ze naar de eindletter van woorden om iets over het lidwoord ervan te zeggen. Het boek bevat een groot aantal oefeningen en wordt geleverd met antwoordenboek.

  • Het lidwoord. Een handboek met lidwoorden, regels en oefeningen is uitgegeven in eigen beheer en kost € 19,95 (ingenaaid, 143 blz. plus antwoordenboek). (Bestel)informatie: www.willekevanheumen.nl. ISBN 978 90 70390 00 6

Grammaticavouwbladen

De belangrijkste grammaticaregels op zes (dichtbedrukte) A4'tjes – dat is het idee achter de grammaticawijzers Nederlands, Duits, Engels, Frans, Spaans en Latijn van uitgeverij Intertaal. De A4'tjes hebben de vorm van een geplastificeerd vouwblad dat kan worden opgeborgen in een ringband. De uitleg is kort en bondig met hier en daar een voorbeeldzin. De grammaticawijzers kosten € 7,95 en zijn te bestellen op de website van de uitgever: www.intertaal.nl.


En verder

  • Van attest tot acceptatie. Ervaringen van een Nederbelg van Kelly Keasberry. Observaties van een Belgische in Nederland over Nederland, Nederlanders en de Nederlandse taal. Elikser, € 16,95 (gelijmd, 218 blz.). ISBN 978 90 8954 800 9
  • 'Dat hoor je mij niet zeggen!'. De allerbeste taalclichés van Wouter van Wingerden en Pepijn Hendriks. Inventarisatie van zo'n 1500 standaardzinnetjes die we gebruiken als smeermiddel in de dagelijkse conversatie. Zie ook het artikel in het oktobernummer. Thomas Rap, € 10,– (gelijmd, 144 blz.). ISBN 978 94 004 0511 0. Bestel direct bij Onze Taal.

Zie voor andere afleveringen van de rubriek 'Boeken' het dossier elders op deze website.