Door Raymond Noë


Meertalig opvoeden

Meertalig opvoeden werd niet zo lang geleden nog weleens afgeraden omdat het voor het kind te verwarrend zou zijn, maar inmiddels wordt er heel anders tegenaan gekeken. Het ene onderzoek na het andere toont aan dat er eigenlijk alleen maar voordelen aan verbonden zijn: behalve dat kinderen meerdere talen goed leren, worden ze er ook slimmer en socialer van. De Nederlands-Italiaanse Marinella Orioni schreef een boek over hoe dat twee- of meertalig opvoeden in de praktijk in zijn werk gaat, op basis van haar eigen ervaringen en die van een groot aantal andere ‘meertalige ouders’ die ze voor deze gelegenheid interviewde. Het boek is bedoeld om ouders en opvoeders een handje te helpen. De stand van zaken in het wetenschappelijk onderzoek komt ook aan bod.

  • Meertalig opvoeden. Uw kind zal u dankbaar zijn is een uitgave van Van Gennep en kost € 19,90 (gelijmd, 285 blz.). ISBN 978 94 6164 359 9.

Het landschap in woorden

MaartenJan Hoekstra is taalkundige én bouwkundige. Die wat ongebruikelijke combinatie van deskundigheden leidde al tot het boek Huis, tuin en keuken (2009), over de vele woorden in het Nederlands die te maken hebben met wonen en woningen. Onlangs publiceerde Hoekstra een tweede boek, Dorp, stad, land, waarin hij huis en erf verlaat en zijn aandacht richt op de wijde omgeving van de woning: hij behandelt de etymologische en historische achtergronden van de woorden die we gebruiken voor het ordenen, beheersen, bebouwen en ontsluiten van het landschap.

  • Dorp, stad, land. De Lage Landen in woorden is een uitgave van Atlas Contact en kost € 24,99 (gelijmd, 397 blz.). ISBN 978 90 450 2759 3. Bestel direct bij Onze Taal.

Handboek tekstredactie

Een redacteur zorgt ervoor dat teksten goed en prettig leesbaar worden. Hij brengt verbeteringen aan op woord- en zinsniveau, en zorgt voor een consistente structuur. Het Handboek voor de redacteur, van de ervaren redacteuren Heidi Aalbrecht en Pyter Wagenaar, is daarbij een goed hulpmiddel. Het besteedt aandacht aan het redigeren zelf en aan de voorbereiding daarop, maar ook aan zaken als het contact met de auteur en de opdrachtgever, typografie en vormgeving, en auteursrecht. Bovendien zijn er handige checklists en veel aanwijzingen en tips in opgenomen.

  • Handboek voor de redacteur is een uitgave van Boom en kost € 29,90 (gebonden, 291 blz.). ISBN 978 90 8953 495 8. Bestel direct bij Onze Taal.

Rotterdams

Bij de Rotterdamse uitgeverij Wist u dat … zijn twee boekjes (op zakformaat) verkrijgbaar over het Rotterdams. Het eerste is Rotterdamse bijnamen, waarin allerlei bijnamen te vinden zijn die naar goede Rotterdamse gewoonte aan gebouwen en locaties gegeven worden – De Kuip, de Koopgoot, de Reus van Rotterdam (de Euromast) – maar ook bijnamen van prominente Rotterdammers ('Appie' voor burgemeester Ahmed Aboutaleb) en bekende sporters ('de Kromme').

Het tweede boekje geeft allerlei woorden die kenmerkend zijn voor het Rotterdamse stadsplat, zoals dakduif ('raar persoon'), kanebraaier ('flinke jongen'), uilezeik ('thee') en zullie ('zij'). Veel van die woorden zijn overigens ook buiten Rotterdam wel te horen. De boekjes zijn te koop op www.scheurmailrotterdam.nl.

  • Rotterdamse bijnamen van Herco Kruik kost € 4,95 (gelijmd, 64 blz.). ISBN 978 90 816816 0 5
  • Het Rotterdams ABC van Herco Kruik kost € 7,50 (gebonden, 124 blz.). ISBN 978 94 92047 02 1

Babywoordenboek

Na de succesvolle voorleeswoordenboeken voor peuters heeft woordenboekmaker Van Dale nu ook een babyvoorleesboekje uitgebracht – een stoffen boekje met acht bladzijden in vrolijke kleuren waarop voorleesrijmpjes staan over boerderijdieren.

  • Mijn eerste Van Dale babyboekje van Paula Gerritsen e.a. kost € 6,99.

Spreekwoorden voor kinderen

In De hond in de pot worden vijftig spreekwoorden en gezegden (zoals een kat in de zak kopen en met de gebakken peren zitten) voor kinderen uitgelegd. De betekenis komt aan de orde, maar ook het gebruik en de herkomst worden verduidelijkt. Alle spreekwoorden zijn geïllustreerd met een grappige foto waarin ze vrij letterlijk worden uitgebeeld.

  • De hond in de pot. 50 spreekwoorden en gezegden gefotografeerd van Tosca Lindeboom e.a. is verschenen bij Ploegsma en kost € 14,99 (gebonden, 120 blz.). ISBN 978 90 216 7437 7. Bestel direct bij Onze Taal.

Zie voor andere afleveringen van de rubriek 'Boeken' het dossier elders op deze website.